Snooker – vijesti, najave, kalendar….

Snooker news copy

Prethodna dva-tri mjeseca obilovala su vrlo interesantnim događajima, pozitivnim zbivanjima i izvjesnim najavama lijepih događaja u različitim segmentima  snooker zajednice u Hrvatskoj pa ćemo izdvojiti i opisati prema našem mišljenju one najvažnije:
Posjeta EBSA-e i seminar te ispit za internacionalne suce :
Od 15.-19.12.2016 u Zagreb je Hrvatskom snooker sportu i Hrvatskom biljarskom Savezu u službeni posjet stigla najviša  europska i svjetska delegacija biljarskog sporta u Europi,točnije predsjednik Europskog snooker Saveza (EBSA) i glavni tajnik svjetske biljarske organizacije (WCBS),gospodin Maxime Cassis iz Francuske te je u istom periodu održan od strane predstavnika Europske sudačke organizacije i poseban,vrlo naporan i zahtjevan trodnevni seminar za internacionalne suce snookera,a od 11 naših kandita koji su pristupili vrlo teškom ispitu, petorica su briljirala i dodijeljena im je licenca za snooker suce : “International referee Class 3”. Šestorica nažalost nisu zadovoljila stroge uvjete koje je od ove sezone postavila EBSA i sve licence imaju valjanost od samo dvije(2) godine nakon čega će biti produžene ako matični Savez preda zahtjev za produljenjem. Kompletan seminar kao i ispit te trošak dolaska delegacije bio je potpuno besplatan,jer EBSA trenutno ulaže veliki napor u razvoju snookera u Europi,a njezini čelnici i u ostalim granama biljara kako u Europi tako i svijetu,jer je svim biljarskim granama zajednički cilj da biljar napokon postane i olimpijski sport.
                                                                                                 g.Maxime Cassis, predsjedndik EBSA

Novi internacionalni suci,”Class 3″ Hrvatskog biljarskog Saveza su :
1. Marko Rkman (SC POT…na slici dolje)           
2. Igor Krstevski (SC POT)
3. Filip Šebek (SC POT)
4. Petar Šujeranović (SC POT)
5. Dario Miočić(SC POT) 

           Na zahtjev IOSS-a i HBS-a, nova licenca je izdana i našim sucima Ivanu Švehli (Mr.Q)  i Stephenu Wright-u (SC POT) koji su ispit položili prije tri godine, tako da Hrvatski snooker trenutno ima sedam (7) odličnih sudaca koji su se u domaćim natjecanjima već ozbiljno i marljivo “primili posla” i to je sigurno izvanredna stvar za naš snooker i važan korak u razvoju.Domaćin i organizator boravka delegaciji tijekom cijelog boravka bio je kao predsjednik IOSS-a autor ovog teksta zajedno sa svojim najbližim suradnicima,a s g.Maximom postignuta je izvanredna,prijateljko -sportska  atmosfera te suglasnost i dogovor u nizu segmenata  i HR snooker u svakom slučaju može računati na snažnu podršku s njegove strane kao predsjednika što je  on u međuvremenu i nedvojbeno počeo i konkretno pokazivati. Zajedno s gostom, posjetili smo i Prvenstvo Hrvatske u Pool sportu ( disciplina “straight”) koje se upravo u to vrijeme posjeta održavalo u Sesvetama, u klubu “8ball” ,jer je g.Cassis kao glavni tajnik a time i glavni operativac svjetske biljarske organizacije WCBS bio jako zainteresiran i za događaje u pool sportu Hrvatske.
———————————————————————————————————————————————–

– Kalendar natjecanja za 2017 godinu :

Vrlo je važno za svako natjecanje a najviše za sportaše da su na vrijeme o svemu informirani,a posebno o sustavu te kalendaru natjecanja, no izrada kalendara je zbog čestih promjena termina  internacionalnih natjecanja a i drugih objektivnih okolnosti prilično zahtjevna i skoro je nemoguće fiksno definirati sve datume brojnih natjecanja kojih u kalendaru ne smije biti ni premalo ali niti ni previše.
Nakon što smo od austrijskih prijatelja iz kluba “Patricks B7 Snooker klub”bili pozvani na jedan od najljepših i najkvalitenijih amatersko-profesionalnih turnira (nastupa točno 60 igrača a od toga više od polovice su “century igrači)
“3 KINGS OPEN” od 3.-7.1.2017 ,osim vrlo solidnog nastupa, sjeli smo za stol  s predsjednicima i službenim,kompetentnim osobama većeg broja Snooker Saveza tog dijela Europe (Švicarska,Njemačka, Italija,Austrija,Bavarska,Belgija itd..) i dogovorili,vjerujemo, niz pozitivnih,konkretnih i budućih aktivnosti za suradnju koja će za sve involvirane zemlje biti sigurno vrlo korisna.
Neka natjecanja su već konkretno dogovorena i već su upisana u neslužbeni kalendar,a za kompleksnija predviđeni su daljni dogovori u narednom,što kraćem periodu ,a sve nakon definitivnog dogovora i suglasnosti  našeg matičnog Saveza kada nastupamo i predstavljamo  našu zemlju.
Kalendar v.1

Termini odigravanja Hrvatske snooker lige kao i ostali  u ovom kalendaru mogu se smatrati vrlo pouzdanim,no manje promjene su uvijek moguće.
———————————————————————————————————————————————–
– Sustav natjecanja Hrvatske snooker lige za sezonu 2017/18 :

Nakon detaljnih i  brojnih analiza kompletnog natjecanja sa svih aspekata te višemjesečnog razmišljanja ,odlučio sam  kao predsjednik IOSS-a prezentirati odboru novi sustav natjecanja za slijedeću sezonu 2017/18 koja započinje u rujnu 2017g.,jer to okolnosti i razvoj snookera jednostavno zahtijevaju ,a naš cilj je nastaviti s radom još zanimljivije i bolje  te još više povećati i onako veliki broj natjecatelja za snooker sport koji je obzirom na broj stanovnika i potencijalnih igrača i snooker klubova, neobično i (za neupućene) iznenađujuće velik u komparaciji sa skoro svim zemljama Europe. Da bi se razvoj i zanimljivost natjecanja povećala,moraju se na vrijeme povući pravi potezi i donijeti ispravne odluke i mi smo se iz tih razloga  već sada odlučili prilagoditi sistem natjecanja novoj situaciji:
Kratki sažetak prijedloga koji ću nakon već provedene  diskusije i razmjene mišljenja s većinom igrača uputiti IOSS-u na usvojenje a nakon toga slijedi izrada novog sportskog pravilnika koji će biti potvrđen od strane Izvršnog Odbora HBS-a :
– Broj natjecatelja na Grand Prix turniru smanjuje se sa sadašnjih 24 na 16 (radi koncentracije kvalitete i još niza razloga koji će biti navedeni u prijedlogu)
– Grand Prix će se igrati u četiri (4) grupe s četiri(4) igrača i već u toj grupnoj fazi igrati će u Bo5 meč formatu.Polufinale Bo7 a finale Bestof 9. Kvaliteta igrača se toliko podigla da je ovo rješenje prema nama više nego logično i vrlo stimulirajuće za najbolje igrače zemlje što ćemo i detaljnije obrazložiti.
– Challenge turniri će se također održavati  s fiksnim brojem (16) natjecatelja i to će biti vrlo jaki,neizvjesni i zanimljivi turniri što je već i kraćom analizom lako utvrdivo. U grupnoj fazi igrati će se  Bo3 ,a dalje Bo5 format mečeva.
– zbog sve većeg broja igrača i natjecatelja iz kluba SC POT-a,naše trenutne snooker oaze i utvrde kakve su i u Europi rijetkost,a zbog kompetitivnosti i smislenosti natjecanja uvodi se nova,treća jakosna kategorija turnira -“Satellite” na kojoj će također nastupati fiksno šesnaest (16) igrača. Pošto je evidentno i vrlo izvjesno da će u svakom ciklusu nastupiti i preko 50-60 igrača ,organizirati će se i “Qualifier” turnir za ulazak na Satellite, tako da i početnici a i oni manje vješti dobiju svoju prigodu za nastup na državnom natjecanju.
– Dvoje prvoplasiranih s Challenge,Satellite i Qualifer turnira ostvariti će direktan plasman u višu kategoriju turnira.
Ostale promjene :
kotizacija igrača za Grand Prix će se znatno umanjiti,dok će nagrade ostati iste ili biti bolje.
– turniri se moraju odigrati u dva dana! ( Iznimka je moguća jedino za finalni meč)
– svi mečevi od 1/4 finala moraju imate licencirane suce
– svi natjecatelji HR snooker lige moraju prije prvog meča sezone ishoditi valjanu HBS licencu
– svi igrači dok ne napune 18 godina starosti biti će oslobođeni bilo kakvih financijskih terećenja, a U21 igraća plaćati će samo polovicu regularne kotizacije.
 
Prijedlog sa svim detaljima nove koncepcije biti će uskoro objavljeni i dostavljem svim zainteresiranima,a na email snooker@biljar.hr slobodno  dostavite svoje prijedloge IOSS -u koji će, budite sigurni, biti pažljivo i odgovorno razmotreni i na koje ćemo ako su suvisli i odgovoriti.
———————————————————————————————————————————————–

Za kraj,  kratka najava najvećeg i najvažnijeg događaja godine za snooker amatere : EUROPSKO PRVRESTVO ZA MLAĐE JUNIORE, JUNIORE I SENIORE

Ove godine održati će se u Nikoziji na Cipru  od 5.03 -8.03.17 Europsko prvenstvo za mlađe juniore U18 (rođeni 1999 godine ili kasnije i ne smiju imati navršenih 18 godina) ,nakon kojeg odmah (08-12.3.17) slijedi EP za juniore (maksimalna starost 20 godina) i od 12.-18.3. 17 EP za seniore:
Hrvatska će ove godine između 37! zemalja i 280 igrača  koji nastupaju imati vjerojatno i najmlađu reprezentaciju (u prosjeku točno 20 godina) što nam je znak i vjerujemo da smo na pravom putu.Poznato je  da se snooker u Hrvatskoj počeo osjetno razvijati tek u posljedne tri-četiri godine i ono što našim igračima posebno nedostaje  je iskustvo, kako nacionalno tako i posebno internacionalno igranje turnira s adekvatnim protivnicima.Talenta našim sportašima tradicionalno ne nedostaje , pa je tako i u snooker sportu.Naprotiv,ima ga u izobilju!
Još ove godine ne očekujemo doista ništa previše od naših igrača (17.- 33.mjesto bi bilo sjajno) jer nikad konkurencija nije bila jača.Nastupiti će čak i desetak bivših profesionalnih igrača koji se kroz ovo prvenstvo pokušavaju plasirati na “Main Tour” (Finalisti dobijaju dvogodišnji wild card!)te svi koji nešto znače u polu-profesionalnom ili amaterskom svijetu Europe.
Na posebnoj stranici detaljno ćemo izvještavati o događajima s ovih prvenstva a našu zemlju će na tom mega-događaju predstavljati:

Juniori :
1.Jan Jelenić (SC POT) – 15.godišnja,velika nada našeg snookera,nevjerojatno vrijedan,taktički i igračkom zrelošću već danas klasa i trenutno je svakako ponos i budućnost našeg kluba i reprezentacije

2.Luka Lepesić (SC POT) – 20.godišnji igrač neopisivo talenta -već danas ima ponajbolju snooker tehniku i hladnokrvnost u ligi te ako nastavi s pristupom koji ima u zadnjih 6 mjeseci ,evo nam još jednom sjajnog igrača s perspektivom.

Seniori :
1.Tin Venos (SC POT) – neprikosnoveni br.1 i službeni “century”igrač možda upravo na ovom prvenstvu probije “led” i uđe u 32 njabolja igrača što bi bio sjajan uspjeh.

2.Filip Bermac (SC POT) – vrlo vrijedan i marljiv igrač s velikim potencijalom od kojeg očekujemo ovaj samo solidan nastup,a druge godine sigurno puno,puno više.

SUDAC :

Još jedan povijesni trenutak za HR snooker : Naš internacionalni sudac Dario Miočić izabran je između 52 kandidata za jednog od 16 sudaca na prvenstvu tako da imamo i prvog suca na Europskom prvenstvu ikada!

SRETNO NAŠIM REPREZENTATIVCIMA!

P.s. Za vrijeme nastajanja ovog teksta naš Jan je već ostvario 3 sjajne pobjede nad vrlo jakom protivnicima!

Darko Hojan
predsjednik,IOSS