Snooker sezona 2017/18 – najava

Najva sezone -fotka

Nakon što je POOL sport,kao jedna od grana Hrvatskog biljarskog saveza prije tjedan dana odigravanjem prvog turnira “otvorio” novu sezonu 2017/18 ,   nakon duge ljetne pauze uskoro započinje s natjecanjima i Snooker sport  naše zemlje.Osjeća se i primjećuje u kontaktima kao i u klubovima, koliko  je svim ljubiteljima naš toliko težak i isto toliko fascinantan sport nedostajao i s radošću i puno očekivanja najavljujemo novu, predstojeću sezonu.

Što očekujemo?
Kada je prije desetak godina počela prva sezona Hrvatske snooker lige u biljarskom klubu “Balabuška” (danas BK “Mr.Q”) u do tada nezamislivim, krasnim,sjajnim uvjetima,malo tko je očekivao da će se u našem podneblju snooker sport razviti i postići razinu koju ima danas. Osnivanjem i otvorenjem prvog ,isključivo snooker kluba “Touching Ball” (danas SC “POT”) došlo je (između ostalog) zbog uvjeta (veći broj odličnih stolova, snažni fokus na snooker sport i ogroman rad) i ostalih razloga do velike ekspanzije kako u broju tako i kvaliteti igrača našeg sporta tako da smo prošlu sezonu završili (za ovu vrstu i tip sporta kojoj snooker pripada) s impresivnih, skoro osamdeset natjecatelja i više od sto igrača čime se u gradu Zagrebu koji trenutno nažalost jedini u zemlji ima aktivne snooker klubove, snooker u broju natjecatelja izjednačio s pool sportom što je svakako veliki uspjeh.

Da li je daljnji razvoj moguć i realan i u novoj sezoni?
Dvojac Puškaš & Hojan vodio je sve ove godine naš sport prema uspjehu s kojim se trenutno možemo ponositi i srećom,  vrlo je izvjesno da smo dobili i nekoliko mladih,vrlo sposobnih snooker zaljubljenika (Čudina, Miočić,Rkman..) koji bi trebali biti garancija da će se uzlazna krivulja nastaviti.
Najveći dobitak u novoj sezoni je svakako otvaranje još jednog sportskog snooker kluba Snooker club The Nugget – Zagreb, koji je u znak podrške IOSS-a i snooker zajednice , dobio čast da organizacijom prvog GRAND PRIX turnira otvori novu snooker sezonu. Turniri se tako od ove sezone mogu i održavati će se u dva kluba što će sigurno još više doprinijeti zanimljivosti i kvaliteti naših natjecanja i nadamo se još većem broju sudionika i igrača snookera, generalno.
Prošlu sezonu koja je bila rijetko uspješna u svim segmentima i definitivno će ju biti teško nadmašiti,ali ne i nemoguće.Svjesni makro,a posebno mikro ekonomske situacije u našoj zemlji nemamo drugog izbora i načina osim silnim angažmanom i planskim, pametnim radom nastaviti dobrim putem koji smo utrli.

Što prognoziramo sa sportskog aspekta?
Velika četvorka (Venos,Jan,Ayaz Khan i Bermanec) se nažalost odmah na početku “raspada”, jer prema mišljenju autora ovog teksta,najbolji HR igrač snookera ikada, naš aktualni prvak i talent kakav se rijetko rađa, Tin Venos (SC Pot)  iz osobnih,privatnih razloga barem prvi dio, a najvjerojatnije i cijelu ovu sezonu propušta.
Srećom, u međuvremenu cijeli niz igrača je postao doista vrlo kvalitetan i nema dvojbe da će se veći broj igrača kandidirati za najviše pozicije – i siguran sam,neće ostati samo na kandidaturi.Jednoglasno je mišljenje da ćemo imati najneizvjesniju sportsku sezonu od postanka. Da li će “Super-Jan” sa svojih 16 godina i epitetom “daleko najveće nade snooker sporta u HR” izdržati pritisak koji sad kao prvi na službenoj rang listi i igrač od kojeg svi sve očekuju, mora “nositi”? Da li će fenomenalni Berma napokon “uloviti”konstantu? Na Imiju je također red da svoju “nestvarnu” pot igru  kapitalizira i titulama za najbolje…Da li će “mladi lavovi” koji su prošlu sezonu “zasjali punim sjajom” Ratković,Vidmar, Lepesić nastaviti svoj pohod na vrh?
Za kraj sam ostavio ,po meni jednu od najboljih mogućih vijesti : prema mišljenju autora ovog teksta, najkompletniji igrač snookera u HR, doajen , velika klasa,znalac i niz godina “kralj” (uz isto tako legendarnog Željka Grbića) našeg sporta , Saša Novak se vraća na scenu pa svima neupućenima neka bude na znanje : ako se želi biti najbolji u HR, prvo se mora  njega pobijediti.
Uz vjerojatno siguran (koliko će biti vremenski moguće) nastup sjajnih i vrhunskih top igrača pool sporta u HSL-u  (Roberto Bartol ,Jure Šiško,Saša Kušter,Željko Dozan ,Boris Dolenc itd..) ova sezona bi morala ostati upamćena kao top-sezona sa sportskog aspekta.
Najviše “break” (106) je u vlasništvu Tina Venosa i teško da će “preživjeti” ovu sezonu,jer uz ovakve igrače očekujemo rekordni broj “breakova” iznad 20+ koji ulaze u službenu evidenciju.

Koje su novine u sustavu natjecanja?
Dva natjecanja – Hrvatska snooker liga (HSL – počinje 29.9.2017) i Prvenstvo Hrvatske ostaju najvažniji nacionalni događaji u našem sportu, no snooker natjecanja biti će ovu godinu više nego ikad prije. Osim Prvenstva Hrvatske -parovi koje je održano prvi put prošle godine u zadnjem mogućem terminu prosinca i koje je bilo “pun pogodak” kod svih igrača s nezaboravnom atmosferom i ambijentom,u ovoj sezoni održati će se i prvo Prvenstvo Hrvatske za veterane kao i prvo Prvenstvo Hrvatske u svijetu sve popularnijem “Six (6) Reds”formatu. Pošto će po prvi put nastupiti igrači iz čak šest klubova,održati će se ako kalendar dozvoli, i prvo Prvenstvo Hrvatske -klubovi.

Za kraj ove najave, koristim priliku da zahvalim dosadašnjem predsjedniku HBS-a, gospodinu Zdravku Mamiću na izvrsnoj suradnji u zadnje dvije godine i njegovom doprinosu za razvoj snooker sporta koji je bio vrlo velik i više nego značajan.Veliko hvala Zdravko!
Nadamo se da će suradnja s novim predsjednikom HBS-a, gospodinom Antom Morićem biti jednako uspješna i svi involvirani u snooker granu naše zemlje  mu svakako žele puno uspjeha, mudrosti i znanja u vođenju kompleksne institucije  kakav je HBS , a u nama sada na početku  svojeg mandata ima punu i bezrezervnu podršku.

Svim natjecateljima i ljubiteljima snooker sporta želim ispred Snooker zajednice kao njezin voditelj unutar HBS-a, puno uspjeha i lijepih,nezaboravnih trenutaka.

Darko Hojan
predsjednik IOSS