SNOOKER – PH PAROVI – DARKO GAŠPAROVIĆ I KREŠO CERAJ PRVACI HRVATSKE!

parovi13

Godina na izmaku tradicionalno je završila finalom Prvenstva Hrvatske u snookeru u konkurenciji parova.

I ovom prigodom, za turnir u Snooker klubu The Nugget Zagreb, prijavili su se gotovo svi najbolji hrvatski igrači, neki u kombinacijama indentičnim prošlogodišnjima, a drugi su se odlučili okušati u izmijenjenim sastavima.

Kao i u dva prethodna izdanja ovog, među igračima iznimno dobro prihvaćenog natjecanja, igralo se po sustavu dvostruke eliminacije bez nositelja skupina. Budući da je već prije četvrtfinala ispao branitelj naslova Filip Šebek (The Nugget), a preostali dosadašnji osvajači titula prvaka Hrvatske nisu nastupili, bilo je jasno da ćemo dobiti nove prvake.

Četvrtfinalni mečevi su na papiru obećavali neizvjesne mečeve, a očekivanja su se pretvorila u realnost, budući da su svi polufinalisti do borbe za trofeje došli nakon decidera.

Polufinala su nam donijela dva meča u kojima se mladost susrela s iskustvom. I u oba slučaja, presudilo je – iskustvo. Ayaz Khan i Reskušić (oba POT) su u prvom frameu zaostajali ogromnih 40 poena razlike protiv Redžića (8Ball) i Draganića (Metropolis), ali su ih polako dostizali i na kraju došli do vodstva od 1:0. Na krilima tog preokreta, nisu dopustili da se dovedu u novi veliki rezultatski minus u drugom frameu te su relativno mirno priveli meč kraju i s 2:0 se plasirali u veliko finale.

Drugi meč je bio taktička borba od početka do samog kraja. Gašparović (POT) i Ceraj (Metropolis) su u početku kontrolirali meč i poveli s 1:0, no Topić i Posarić (oba The Nugget) nisu imali namjeru bez velikog otpora ostati bez finala. Gradili su svoju prednost tijekom drugog framea i nakon što su ga, unatoč činjenici da su protivnici nadoknadili zaostatak od dva snookera i imali priliku za pobjedu, dobili i izjednačili na 1:1, ušlo se u decider. U njemu su oni bili ti koji su u završnici dostizali snooker zaostatka i nakon što su u toj nakani uspjeli, imali su nekoliko dosta izglednih prilika za pobjedu, ali, ponestalo je mirnoće i koncentracije i s dva sjajna ubačaja Gašparovića i Ceraja, kompletirani su parovi finalnog meča i onog za 3. mjesto.

Prvi frame u borbi za 3. mjesto završen je vrlo sretnim ubačajem crne kugle od strane Matije Posarića, no dvojac Redžić/Draganić se nije dao obeshrabriti i od sredine drugog framea pa sve do posljednjih kugli su preuzeli dominaciju i zasluženo osvojili još jedan trofej u snookeru, čime su ponovno dokazali da na njih treba ozbiljno računati ne samo u poolu. već i u kraljevskoj biljarskoj disciplini.

Raspored crvenih kugli u prvom frameu finala odmah je podsjetio na činjenicu da u njemu nastupa  vrsni taktičar Nino Reskušić, budući da su se, nakon nekoliko razmjena safety udaraca, doslovno sve crvene kugle sabile u donjem desnom dijelu stola i iz takve zamke se Gašparović i Ceraj nisu uspjeli izvući. Zato je drugi frame donio otvoreniju igru u završnici koje su, najprije Ceraj, a potom i Gašparović hrabrim i preciznim udarcima ubacili rozu i crnu kuglu i izborili odlučujući frame.

U njemu je bilo dosta kvalitetnih ubačaja, ali i promašaja, što je bilo sasvim razumljivo jer su igrači do tog momenta proveli više od 8 sati za stolom. Na kraju ovog dramatičnog finala, prvi su priliku za pobjedu imali Ayaz Khan i Reskušić, no, nakon što je prvospomenuti pomalo nerezonskim pokušajem promašio plavu kuglu, koju su ubacili njihovi protivnici, došao je trenutak u kojem odlučuju posljednje dvije kugle na stolu. I još jednom, kao i nebrojeno puta tijekom cijelog turnira, Darko Gašparović i Krešo Ceraj su sjajnim udarcima ubacili obje i u potpunosti zasluženo osvojili Prvenstvo.

Slijedi kraći blagdanski predah, a već sredinom siječnja HSL karavana nastavlja svoje putovanje 3. Grand Prix turnirom.

Svim igračima i ljubiteljima snookera želimo sretan Božić i Novu 2019. godinu i puno uspjeha u nastavku HSL sezone.

 

Ždrijeb i rezultati turnira PH-parovi-2018-1

Marko Rkman