SNOOKER – PRVENSTVO HRVATSKE 2018. – NAJAVA

pl.prHr

 

 

Nakon iznimno kvalitetnih i uzbudljivih šest ciklusa HSL sezone, stigli smo i do Prvenstva Hrvatske, turnira kojim tradicionalno zaokružujemo i završavamo službena natjecanja u tekućoj sezoni.

Taj, za hrvatski svijet snookera, najvažniji događaj, odigrat će se u Snooker klubu The Nugget  na novoj lokaciji u Matunovoj 14 u zagrebačkom naselju Dugave, a započet će u ponedjeljak, 25. lipnja, jednim kolom kvalifikacija i nastaviti se prvim kolom glavnog ždrijeba natjecanja u utorak, 26. lipnja. Finalni dan, na kraju kojeg ćemo dobiti prvaka Hrvatske 2018., na rasporedu je u nedjelju, 1. srpnja. Domaćin natjecanja se potrudio osigurati najbolje moguće uvjete za sve igrače pa će se igrati na novim Strachan 6811 Tournament čojama, koje su, ekskluzivno za predstojeće Prvenstvo Hrvatske, postavili table fitteri iz Engleske.

Sezona 2017/2018 je iznjedrila četiri velika favorita predstojećeg Prvenstva. To je, prije svih, Jan Jelenić (POT), igrač koji je osvojio tri ovosezonska Grand Prix turnira i s pravom očekuje da im pridoda i četvrtu titulu. Na putu do tog cilja, najvjerojatnije će mu se pokušati ispriječiti Filip Bermanec (Mr.Q), dvostruki osvajač Grand Prix turnira i ponosni vlasnik najvišeg službenog breaka (131) u povijesti HSL natjecanja, potom pobjednik prvog ovosezonskog Grand Prix turnira, Imran Ayaz Khan (POT) i ‘povratnik godine’, Saša Novak (Mr.Q), koji je dvaput zaigrao u finalu Grand Prixa, no oba puta je poražen od klupskog kolege Bermanca.

Iz drugog reda svoju priliku za kvalitetan rezultat će vrebati ‘poletarci’ Luka Lepesić (POT), Mateo Ratković (Nugget) i Edin Redžić (8 Ball), a ništa manje izgleda nemaju niti iskusni Aleksandar Vučetić (Metropolis, Domagoj Sajko (POT), Goran Puškaš (Mr.Q), Darko Hojan(POT), Saša Šturbek (Nugget).

Da je HSL ove sezone (ako izuzmemo ‘fantastičnu četvorku’) kvalitativno najujednačeniji dosad, svojim nastupima na ovom Prvenstvu pokušat će dokazati i Tin Topić (POT), Krešo Ceraj (POT), Filip Šebek (Nugget), Alen Rašan (Nugget), Oleg Polanec (POT) i mnogi drugi. Bez imalo oklijevanja bismo mogli zaključiti da za četvrtfinale kandidira više igrača, nego što je onih za koje bismo sa sigurnošću mogli reći da do te faze natjecanja nikako ne mogu stići, što definitivno pridonosi draži natjecanja.

Već u kvalifikacijama, nastupit će niz igrača koji su već osvajali pehare na CH turnirima ove sezone (Nino Reskušić (POT), Marko Rkman (Nugget), Matija Posarić (Nugget), Alexander Sabljak (Nugget)), a neki su i na GP razini ulazili među osam najboljih (Kristijan Draganić (Metropolis), Antonijo Bezmalinović (POT)) ili čak i osvajali pehare (Damir Hržina (POT)), a uz njih nikako ne treba zaboraviti ni Filipa Vidmara (Nugget), koji je donedavno bio top 10 igrač, no, zbog nekoliko propuštenih ovosezonskih ciklusa, morat će sreću potražiti u pretkolu.

 

INFORMACIJE vezane uz termine odigravanja, format natjecanja, sudionike i prijave za PH 2017/18

Termin odigravanja :

–Prvenstvo Hrvatske 2018 održat će se od 25.06. do 01.07.2018. g. u Snooker klubu The Nugget Zagreb, u Zagrebu, Matunova 14 (Dugave).

Sudionici,prijava,format i modus :

Pravo i raspored (ždrijeb) nastupa  na PH 2018 su unaprijed određeni plasmanom na aktualnoj rang listi, nakon odigranih šest ciklusa (u ovoj sezoni za ranglistu bodovali su se turniri HSL-a i PH 2017) i  parovi kvalifikacijskog kola, u kojem sudjeluju igrači koji se nalaze od 25. do 43. mjesta na službenoj HSL rang listi (budući da Venos, Cvitan i Zovko neće nastupiti), su sljedeći:

(25) Reskušić (POT) – (43) Posarić (Nugget)

(26) Bezmalinović (POT) – (41) Fabečić (POT)

(27) Bosnar (POT) – (40) Knezović (POT)

(28) Vidmar (Nugget) – (37) Rkman (Nugget)

(29) Sabljak (Nugget) – (36) Miočić (POT)

(30) Gojić (Metropolis) – (35) Hržina (POT)

(31) Čudina (POT) – (34) Draganić (Metropolis)

(32) Pilipović (POT) – (33) Marjanović (POT)

 

Pobjednici ovog kvalifikacijskog kola ulaze u glavni turnir, a poraženi završavaju s nastupom na ovogodišnjem Prvenstvu.

Glavni ždrijeb turnira igrat će se po sustavu dvostruke eliminacije, što znači da svi natjecatelji imaju mogućnost doći do ¼ finala i uz jedan poraz.

 

Parovi 1. kola glavnog turnira PH:

(1) Jelenić (POT) – (32) Pilipović (POT) / (33) Marjanović (POT)

(2) Ayaz Khan (POT) – (31) Čudina (POT) / (34) Draganić (Metropolis)

(3) Bermanec (Mr.Q) – (30) Gojić (Metropolis) / (35) Hržina (POT)

(4) Novak (Mr.Q) – (29) Sabljak (Nugget) / (36) Miočić (POT)

(5) Lepesić (POT) – (28) Vidmar (Nugget) / (37) Rkman (Nugget)

(6) Vučetić (Metropolis) – (27) Bosnar (POT) / (40) Knezović (POT)

(7) Puškaš (Mr.Q) – (26) Bezmalinović (POT) / (41) Fabečić (POT)

(8) Šturbek (Nugget) – (25) Reskušić (POT) / (43) Posarić (Nugget)

(9) Hojan (POT) – (24) Polanec (POT)

(10) Grbić (Mr.Q) – (23) Ratković (Nugget)

(11) Sajko (POT) – (22) Švehla (Mr.Q)

(12) Topić (POT) – (21) Urbančić (POT)

(13) Rašan (Nugget) – (20) Cerinski (POT)

(14) Ceraj (POT) – (19) Šebek (Nugget)

(15) Redžić (8 Ball) – (18) Gašparović (POT)

(16) Herman (POT) – (17) Vranjanin (POT)

 

Do izmjene svih gore navedenih parova može doći u slučaju da neki igrači odjave svoj nastup na Prvenstvu, a  najkasnije u četvrtak , 21.06.2018., nakon isteka roka za odjavu s Prvenstva.

Svi mečevi kvalifikacija ,kao i svi mečevi do 1/4 finala, igraju se prema modusu ‘bolji iz 5 odigranih frameova’, a mečevi od ¼ finala do finala prema modusu ‘bolji iz 7 odigranih frameova’. Pobjednik Prvenstva za naslov prvaka će u finalnom meču morati dobiti pet frameova (‘bolji iz 9 odigranih frameova’).

 

Prijava :

Za PH-2018 natjecatelji su automatizmom prijavljeni za nastup na osnovi pozicije na HSL rang listi i ne moraju  dodatno potvrđivati nastup.

NAPOMENA : Ukoliko neki igrač iz bilo kojeg razloga želi otkazati nastup, dužan je to učiniti najkasnije do četvrtka , 21.06. 2018. do 12.h. Svi voditelji klubova bit će osobno kontaktirani od strane organizatora i voditelja turnira prije tog roka, kako bi se sve eventualne nejasnoće na vrijeme otklonile.

 

Satnica :

VAŽNO : Termini odigravanja mečeva (satnica) kvalifikacijskih mečeva, koji su na rasporedu u ponedjeljak, 25. lipnja, bit će određeni najkasnije u petak, 22.06. 1. kolo glavnog turnira počinje u utorak, 26. lipnja, a svi preostali mečevi na obje strane ždrijeba od 2. kola pa sve do finala, održat će se prema unaprijed određenoj, fiksnoj satnici, koja će tijekom turnira na vrijeme biti objavljena.

 

Dress code :

 

– Na PH 2018 natjecatelji su dužni nastupiti u dress codu tipa B što podrazumijeva : hlaće izrađene od finih materijala

(jeans,keper  i sl. nisu prihvatljivi), košulja od finog materijala, prsluk (samo s oznakama kluba za koji se nastupa te eventualno sponzora) i primjerene cipele (tenisice,jogging,casual obuća i sl. nije dozvoljena)

– za nastup u 1/4 finalu, polufinalu i finalu natjecatelji su dužni biti odjeveni prema pravilu dress code-a tipa A, što podrazumijeva sve stavke iz dress coda tipa B plus leptir mašna ili kravata.

Pravila na turniru :

 

Voditelj turnira :

– Ulogu voditelja Prvenstva PH – 2018 će preuzeti i obavljati Marko Rkman (Nugget), uz asistenciju Alexandera Sabljaka (Nugget), Tina Topića (POT) i Filipa Šebeka (Nugget).

– voditelj turnira, među ostalim ima i sljedeće obaveze : primiti svakog pojedinog (ili grupu) igrača, informirati i pojasniti mu pravila za vrijeme trajanja turnira

– voditelj turnira priprema stolove za turnir i određuje početak svake sesije

– svaki natjecatelj dužan se javiti voditelju turnira najkasnije 20 minuta prije početka meča, uplatiti kotizaciju i primiti od voditelja sve nužne informacije i  potrebnu dokumentaciju za uspješnu provedbu turnira.

– voditelj turnira će na svaki upit pružiti traženu informaciju

– voditelj turnira će pripremiti nove zapisnike HSL-a za svaki meč te ih predatinatjecateljima za stolom na kojem igraju svoj meč

– voditelj turnira će detaljno informirati natjecatelje o ispravnom popunjavanju zapisnika

– voditelj turnira neće dozvoliti nastup natjecateljima koji nisu odjeveni u skladu s propisanim dress code-om

– natjecatelji su dužni uvažavati upute i odredbe voditelja turnira

– voditelj turnira ima ovlasti IOSS-a u slučaju neprimjerenog ponašanja pojedinca ili drugih razloga, istog sankcionirati, a u dogovoru s IOSS-om.

– ostalo prema pravilniku

 

Suđenje:

– Sve mečeve  od 1/4 finala nadalje, sudit će internacionalni suci:

Dario Miočić (POT), Ivan Švehla (Mr.Q), Filip Šebek (Nugget) i Marko Rkman (Nugget).

U svim preostalim mečevima, igrač koji nije na udarcu preuzima ulogu suca.

Za vrijeme cijelog turnira primjenjivat će se aktivno foul &miss pravilo. Sudac (ili igrač u ulozi suca) može maksimalno dva puta za redom suditi foul &miss.

 

Kotizacija :

– Svaki natjecatelj dužan je, bez iznimke, prije odigravanja svojeg prvog meča kvalifikacija uplatiti kompletan iznos kotizacije u visini 50,00 Kn voditelju turnira koji će mu za izvršenu uplatu obavezno izdati pisanu potvrdu. Kotizacija na glavnom turniru iznosi 150,00Kn. Igračima koji su sudjelovali u kvalifikacijama, uplaćeni iznos (50,00kn) odbija se od iznosa kotizacije za glavni dio turnira.

 

UPOZORENJE : Igrač koji nije uplatio kotizaciju prije početka meča bez iznimke nema pravo i neće pristupiti stolovima turnira.

Nagrade :

– Svi natjecatelji koji nastupe na PH-2018 biti će nagrađeni medaljama

– Najboljih osam (8) natjecatelja na turniru osvojit će i prigodne nagrade

Svim natjecateljima želimo uspješan nastup i dobru zabavu u sportskoj atmosferi.

 

Rezultati  PH-2018 moći će se pratiti na službenoj stranici HBS-a, www.biljar.hr.

Sve dodatne informacije možete dobiti u svako vrijeme pozivom ili slanjem sms-a na  broj :

+385 91 8914551 ili putem elektroničke pošte : snooker@biljar.hr.

 

Marko Rkman

Voditelj turnira