Snooker – PRVENSTVO HRVATSKE 2017 -najava

PH2017-v.1

Snooker događaj koji već danima s nestrpljenjem očekujemo ….
Duga,nezaboravna,iznimno važna i više nego uspješna sezona snooker sporta 2016/17 u našoj zemlji  pred svojim je završetkom. Kao kruna  i prava”točka na i” preostaje nam još samo  veliki i vjerujemo, nezaboravni “turnir-spektakl” koji predstavlja daleko najvažniji događaj ove sezone “na odlasku” i na kojem će nastupiti do jučer u našem sportu nezamisliv,maksimalno moguć broj od čak 56 natjecatelja :  Prvenstvo Hrvatske 2017 !

Planirano je da na ovom posebno događaju koji će potrajati punih deset (10) dana nastupi najbolji 32 igrača prema poziciji na aktualnoj službenoj snooker ranglisti uoči turnira,ali je zbog ogromnog interesa i zamolbe igraća -natjecatelja, vodstvo snooker sporta u HR  odlučilo pružiti kroz 3.kola zasebnih kvalifikacija (k.o.modus) priliku još 24.-ici natjecatelja da se izbore za
nastup u glavnom turniru na kojem će nastupiti točno 32 igrača i koji će se odigrati prema modusu dvostruke eliminacije (double single elemination).

Favoriti : titulu brani već nekoliko godina najbolji igrač snookera naše zemlje ,Tin Venos (SC POT),nevjerojatan talent i bez pretjerivanja  potencijal za europsku i svjetsku špicu koji je ove sezone ostvario i prvi povijesni,službeni, “tournament century break” u našoj ligi i koji će i na ovom prvenstvu zajedno s vrlo dominantnom “velikom četvorkom”  (Venos, Jelenić, Bermanec, Ayaz Khan -svi POT) kojoj pripada cijelu ovu sezonu sigurno voditi glavnu riječ. Jako puno novih i mladih igrača ( Ratković,Vidmar,Lepesić…) sigurno će sve učiniti da se umiješaju u borbu za vrh , a “oldtimeri” ( Roša, Hojan, Gašparović,Reskušić) tvrde da će na kraju svoje karijere pokazati “klincima” da je u svemu većinom potrebno vrijeme,strpljenje i određena zrelost za ostvarivanje pravih ciljeva – ako ne ove godine,onda slijedeće,….kažu:-).

Velika “četvorka”

INFORMACIJE  Prvenstvo Hrvatske -2016/17 :

Termin odigravanja :

–Prvenstvo Hrvatske 2017 održati će se od 23.06.-02.072017 g. u snooker klubu SC POT u Zagrebu


Sudionici,prijava,format i modus :

Pravo i raspored (ždrijeb) nastupa  na PH 2017 su unaprijed određeni plasmanom na aktualnoj ranglisti nakon odigranih 6.ciklusa (u ovoj sezoni za ranglistu bodovali su se turniri HSL-a i PH 2016) i  parovi 1.kola su slijedeći :

Natjecatelji na poziciji 1.-24. (označeni su plavom bojom) su sigurni sudionici glavnog turnira  i ako izgube prvi meč odlaze na “lijevu” stranu ždrijeba, u tkzv. “repasage”.dakle nisu ispali iz natjecanja ,već imaju još jednu (zadnju) prigodu. Natjecatelji od pozicije 25.- 32 koji su  u prikazu označeni žutom bojom, moraju do konačnog nastupa odigrati i zadnje, 3.kolo kvalifikacija protiv kvalifikanta iz prva dva kola kvalifikacija.

Prikaz kvalifikacijskih mečeva :

Kvalifikacije započinju mečevima 1.kola u kojem kao što je vidljivo iz prikaza, nastupa natjecatelj br.41 protiv natjecatelja br.56,  br.42 – br.55 itd….Pobjednik ulazi u 2.kolo kvalifikacija,a poraženi završava turnir.
Pozicije igrača od br.1 do br.40. su fiksne i nepromjenjive i svi igrači su do ovog trenutka potvrdili nastup.Pozicije od br.41 do 56. ( označene u prikazu zelenom bojom) nisu još fiksne i mogu se promijeniti u slučaju ako koji od natjecatelja slučajno ne može nastupiti.Dakle,parovi prvog i drugog kola kvalifikacija biti će točno definirani i postavljeni najkasnije u ponedjeljak,19.06.2017 nakon isteka roka za odjavu s Prvenstva.
Svi mečevi kvalifikacija ,kao i svi mečevi do 1/4 finala, igraju se prema modusu Best of 5 (bolji iz 5),dakle pobjednik je onaj natjecatelj koji prvi osvoji tri frame-a. Četvrt,polufinale i finale igraju se prema modusu Best of 7,dakle bolji iz sedam (7) frame-a.

Prijava :
Za PH-2017 natjecatelji su automatizmom prijavljeni za nastup na osnovi plasmana na rang listi i ne moraju  posebno i dodatno potvrđivati nastup.
NAPOMENA : ako moraju otkazati nastup iz bilo kojeg razloga ,dužni su to učiniti najkasnije do ponedjeljka ,19.06. 2017 do 12.h.Svi natjecatelji biti će prije tog datuma osobno kontaktirani od strane organizatora i voditelja turnira tako da se eventualne nejasnoće na vrijeme otklone.

Satnica :
VAŽNO : Termini odigravanja mečeva (satnica) biti će u prvom,drugom i trećem kolu kvalifikacija maksimalno prilagođeni mogućnosti i željama natjecatelja (zloupotreba neće biti tolerirana) i moraju se odigrati od petka 23.6 do najkasnije  ponedjeljka,19.06.2017.
1.kolo glavnog turnira igra se od subote 24.6. do najkasnije utorka 27.6. 2017.
Svi preostali mečevi turnira ( od drugog kola na “desnoj” i prvog kola na “lijevoj strani ždrijeba” )održati će se sve do finala prema točno objavljenoj,fiksnoj satnici  i to od 28.6- 02.07.2017

Dress code :

– Na PH 2017 natjecatelji su dužni nastupiti u dress codu tipa B što podrazumijeva : hlaće izrađene od finih materijala
(jeans,keper  i sl. nisu prihvatljivi), košulja od finog materijala, prsluk (samo s oznakama kluba za koji se nastupa te eventualno sponzora) i primjerene cipele (tenisice,jogging,casual obuća i sl nije dozvoljena)
– za nastup u 1/4 finalu, polufinalu i finalu natjecatelji su dužni biti odjeveni prema pravilu dress code-a tipa A, što podrazumijeva sve stavke iz dress coda tipa B plus leptir mašna ili kravata.

Pravila na turniru :

Voditelj turnira :
– Ulogu voditelja Prvenstva PH – 2017 će prema odluci IOSS-a preuzeti i obavljati voditelj snooker kluba POT, Darko Hojan,uz asistenciju Krešimira Čudine (POT) i  Daria Miočića (POT).
– voditelj turnira između ostalih brojnih drugih,ima i slijedeće obaveze : primiti svakog pojedinog (ili grupu) igrača,informirati i pojasniti mu osnovne regule i pravila za vrijeme trajanja turnira
– voditelj turnira priprema stolove za turnir i određuje početak svakog session-a.
– svaki natjecatelj dužan se javiti voditelju turnira najkasnije 20 minuta prije početka meča, uplatiti kotizaciju i primiti od voditelja sve nužne informacije i svu potrebnu dokumentaciju za uspješnu provedbu turnira.
– voditelj turnira će na svaki upit pružiti traženu informaciju
– voditelj turnira će pripremiti nove zapisnike HSL-a za svaki meč koji će biti uručeni natjecateljima za stolom na kojem igraju svoj meč.
– voditelj turnira će detaljno informirati natjecatelje o ispravnom popunjavanju zapisnika
– voditelj turnira neće dozvoliti nastup natjecateljima koji nisu odjeveni u skladu s propisanim dress code-om GP-a
– natjecatelji su dužni uvažavati upute i odredbe voditelja turnira
– voditelj turnira ima ovlasti IOSS-a u slučaju neprimjerenog ponašanja pojedinca ili drugih razloga,istog sankcionirati, a u dogovoru s IOSS-om.
– ostalo prema pravilniku

Suđenje:
Sve mečeve  od 1/4 finala nadalje,suditi će internacionalni suci i to :
Marko Rkman, Igor Krstevski,Dario Miočić,Filip Šebek,Stephen Wright,Darko Hojan (svi POT) i Ivan Švehla (Mr.Q).

U svim preostalim mečevima igrač koji nije na udarcu preuzima ulogu suca.Snooker je “gentleman sport” i ne poznaje nijedan drugi oblik igranja i ponašanja osim naglašenog fair play-a i korektnosti.. Oni natjecatelji koji to “zaborave”,biti će bez iznimke sankcionirani.
– za vrijeme cijelog turnira primjenjivat će se aktivno foul &miss pravilo .Sudac (ili igrač u ulozi suca) može maksimalno dva puta za redom suditi foul &miss, dakle ne postoji neograničeno “zvanje” miss-a kao kod natjecanja profesionalnih igrača.

Kotizacija :
– Svaki natjecatelj dužan je bez iznimke prije odigravanja svojeg prvog meča kvalifikacija uplatiti kompletan iznos kotizacije u visini 50,00Kn voditelju turnira koji će mu za izvršenu uplatu obavezno izdati pisanu potvrdu. Kotizacija na glavnom turniru je jednaka  iznosu kotizacije na Grand Prix turniru i iznosi 200,00Kn. Igrači koji su sudjelovali u kvalifikacijama uplaćeni iznos (50,00kn) odbija se od iznosa kotizacije za glavni turnira tako da je maksimalan iznos koji jedan igrač može uplatiti u svrhu kotizacije : 200,kn.

UPOZORENJE : igrač koji nije uplatio kotizaciju prije početka meča bez iznimke nema pravo i neće pristupiti stolovima turnira.

Nagrade :
– Svi natjecatelji koji nastupe na PH-2017 biti će nagrađeni lijepim poklonom.
– Najboljih osam (8) natjecatelja na turniru osvojiti će i lijepe, prigodne nagrade

Svi natjecateljima želimo uspješan nastup i uživanje u snooker sportu

Praćenje : PH-2017 moći će se pratiti na službenoj stranici HBS-a www.biljar.hr,ali biti će kreirana i zasebna stranica Prvenstva na socijalnoj mreži Facebook na kojoj će ovaj posebni događa biti detaljno i iscrpno praćen  s raznih aspekata .

Sve dodatne i daljnje informacije možete dobiti u svako vrijeme  pozivom ili slanjem sms-a na  broj :
+385.99.2588700
ili preko email pošte : snooker@biljar.hr

Za snooker sport(IOSS) HBS-a
Darko Hojan,predsjednik