Snooker – Prvenstvo Hrvatske 2016 parovi – najava

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadnji turnirski termin snooker sporta u ovoj kalendarskoj godini rezerviran je za vrlo atraktivno i među igračima dugo i s nestrpljanejm očekivano “PRVENSTVO HRVATSKE 2016 – parovi”.

Prvenstvo će biti posebno zanimljivo , jer će pobjednici postati prvi službeni prvaci Hrvatske u snooker-parovima u povijesti, jer se natjecanje po prvi put održava na toj navišoj razini.

Na Prvenstvu Hrvatske mogu nastupiti svi zainteresirani igrači pod uvjetom da su redovni članovi jednog od klubova HBS-a i uredno su (ili će biti na samom turniru) prijavljeni kao natjecatelji Hrvatskog biljarskog saveza. U suprotnom neće im se dozvoliti nastup.
Jedan par (tim) čine dva natjecatelja koji se formiraju prema slobodnom dogovoru samih natjecatelja i mogu biti registrirani i u različitim klubovima,dakle nije obavezno da oba natjecatelja budu članovi istog kluba.
Već i prije ove najave prvenstva, imamo oko 40 igrača (20 parova) s unaprijed potvrđenom prijavom.

 

INFORMACIJE “PRVENSTVO HRVATSKE 2016 – parovi” :

Termin odigravanja :

“PRVENSTVO HRVATSKE 2016 – parovi” održati će se od 09.- 11.12.2016.g. u snooker klubu SC POT u Zagrebu

Prijave :

– Za “PH 2016 – parovi” mogu se prijaviti svi zainteresirani igrači snookera koji su registrirani kao članovi jednog od klubova pod okriljem Hrvatskog biljarskog saveza i to najkasnije do utorka, 06.12.2016 u 18.00 h.
Strani državljani mogu nastupiti samo ako imaju neprekidni stalni i službeno potvrđeni boravak (žive i rade) u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3(tri) godine do održavanja Prvenstva.

Postupak i način prijave :

– za prijavu na “PH 2016 – parovi” postoje dva načina : grupna i individualna prijava.
– grupnu prijavu za sve natjecatelje svojeg kluba provodi voditelj pojedinog kluba ispunjavanjem obrasca za prijavu te upućivanjem istog na email : snooker@biljar.hr
– individualnu prijavu provodi natjecatelj pojedinac u svoje ime upućivanjem obrasca na email adresu : snooker@biljar.hr

Obrazac za grupnu prijavu možete preuzeti ovdje : grupna prijavnica parova (za voditelje klubove)
Obrazac za individualnu prijavu možete preuzeti ovdje : individualna prijavnica -parovi

Prijava se može izvršiti i u drugom pismenom obliku ili formatu (email, pdf,word itd..) ,ali mora sadržavati sve tražene podatke iz obrasca za prijavu.U suprotnom prijava se neće prihvatiti.

VAŽNA NAPOMENA : svaka prijava na “PH 2016 – parovi” je strogo obvezujuća i zloupotreba će biti drastično kažnjena.
Svaka prijava može se opozvati do zaključenja prijavne liste isključivo email-om voditelja kluba ili natjecatelja pojedinca ,dakle najkasnije do utorka 06.12.2016 u 18.00h.
Naknadna odjava od nastupa na turniru kad je već obavljen ždrijeb i formirana satnica turnira će prema sportskom i disciplinskom pravilniku biti moguća ,ali će za natjecateljski par ostati obveza plaćanja pune kotizacije za turnir kao da je nastupio bez obzira na razlog odustajanja!

Lista prijava biti će konstantno objavljena i promptno ažurirana na službenoj stranici i to od trenutka ove najave pa sve do zaključenja roka za prijavu i formiranja završne liste koja će biti objavljena uoči ždrijeba..

Format i modus :

– nastupa maksimalno 48 igrača – 24 para.
– igrati će se prema sistemu dvostruke eliminacije (double elimination) do 1/4 finala što znači da svaki par neće odmah ispasti iz natjecanja ako izgubi jedan meč ,već će imati šansu kroz repassage za popravak. Od četrvt finala svaki poraz znači i ispadanje iz daljnjeg natjecanja.
– Nositelji : Osmoro (8) parova će biti dodijeljen status nositelja i to prema “indeksu” koji će se izračunati na osnovi njihovih dosadašnjih induvidualnih rezultata,pozicije na rang listi itd..
– Svi mečevi uključujući finale igraju se prema modusu Bo3 (bolji iz tri frame-a),dakle pobjednik je onaj koji prvi osvoji dva frame-a.

VAŽNO : Svi mečevi igrati će se prema internacionalnim pravilima iz kojih izdvajamo pravilo : “ŠTAP ZA ŠTAP” što podrazumijeva da nakon svakog uspješnog udarca (ubačaja) dolazi do promjene igrača u timu koji izvodi slijedeći udarac.
Primjer : igrač A jednog tima ubaci crvenu kuglu. Nakon toga na redu je igrač B istog tima koji treba ubaciti jednu od kugli više vrijednosti(od žute do crne)..Dakle. ne može se dogoditi da npr. jedan igrač sam učini u jednom “štapu” break 100 ,a drugi da samo sjedi na svojoj stolici.Break ( iliti po novom “niz”) je uvijek učinak tima.
Ovo pravilo znatno izjednačuje šansu za pobjedu svakom paru i samo natjecanje kao i mečevi su enormno zanimljiviji.

Ždrijeb i satnica
:

– Ždrijeb turnira izvršiti će se u utorak,06.12.2016 u 21.00 u prostorijama kluba “SC POT” od strane predstavnika IOSS-a a događaju mogu biti nazočni svi zainteresirani.
– odmah po završetku izvlačenja, ždrijeb će zajedno sa shemom razigravanja (rasterom) do finala biti objavljen na službenoj web stranici
– Točna satnica mečeva pojedinih natjecatelja kao i broj stola na kojem će igrati biti će objavljena najkasnije u srijedu ,07.12.2016 do 16h na službenoj web stranici.

Dress code :

– Na “PH 2016 – parovi” natjecatelji su dužni nastupiti u dress codu tipa B što podrazumijeva : hlaće izrađene od finih materijala ( jeans i sl. nisu prihvatljivi),košulja od finog materijala, prsluk i primjerene cipele (tenisice,jogging obuća i sl nije dozvoljena)
– za nastup u polufinalu i finalu natjecatelji su dužni biti odjeveni prema pravilu dress code-a tipa A, što podrazumijeva sve stavke iz dress coda tipa B plus leptir mašna ili kravata.

Pravila na turniru :

Voditelj turnira :
– Ulogu voditelja turnira “PH 2016 – parovi” će prema odluci IOSS-a preuzeti i obavljati voditelj snooker kluba POT, Darko Hojan
– voditelj turnira između ostalih brojnih drugih,ima i slijedeće obaveze : primiti svaki pojedini tim,informirati i pojasniti im osnovne norme i pravila za vrijeme trajanja turnira
– voditelj turnira priprema stolove za turnir i određuje početak svakog session-a.
– svaki tim dužan se javiti voditelju turnira najkasnije 20 minuta prije početka meča, uplatiti kotizaciju i primiti od voditelja sve nužne informacije i svu potrebnu dokumentaciju za uspješnu provedbu turnira.
– voditelj turnira će na svaki upit pružiti traženu informaciju
– voditelj turnira će pripremiti zapisnike HBS-a za svaki meč koji će biti uručeni natjecateljima za stolom na kojem igraju svoj meč.
– voditelj turnira će detaljno informirati natjecatelje o ispravnom popunjavanju zapisnika
– voditelj turnira neće dozvoliti nastup natjecateljima koji nisu odjeveni u skladu s propisanim dress code-om
“PH 2016 – parovi”
– timovi su dužni uvažavati upute i odredbe voditelja turnira
– voditelj turnira ima ovlasti IOSS-a u slučaju neprimjerenog ponašanja pojedinca ili drugih razloga,istog sankcionirati, a u dogovoru s IOSS-om.
– ostalo prema pravilniku

Suđenje:
– Polufinale i finale turnira imati će službene suce koje će imenovati organizator turnira ,a u svim preostalim mečevima tim koji nije na udarcu preuzima ulogu suca.Snooker je “gentleman sport” i ne poznaje nijedan drugi oblik igranja i ponašanja osim naglašenog fair play-a i korektnosti.. Oni natjecatelji koji to “zaborave”,biti će bez iznimke sankcionirani.
– za vrijeme cijelog turnira primjenjivat će se aktivno pravilo foul &miss .Sudac (ili igrač u ulozi suca) može maksimalno dva puta zaredom suditi foul &miss, dakle ne postoji neograničeno “zvanje” miss-a kao kod natjecanja profesionalnih igrača.

Kotizacija :

– Svaki tim(par) dužan je prije odigravanja svojeg prvog meča uplatiti kompletan iznos kotizacije u visini 50,00Kn po igraču voditelju turnira koji će mu za izvršenu uplatu izdati pisanu potvrdu: UPOZORENJE : tim koji nije uplatio kotizaciju prije početka meča bez iznimke nema pravo i neće pristupiti stolovima turnira.

Nagrade :

– Najbolji parovi na turniru osvojiti će lijepe i prigodne nagrade te ponijeti titule najboljih za 2016 godinu.

Svi natjecateljima.timovima želimo uspješan nastup i uživanje u snooker sportu na ovom “posebnom” turniru s kojim ispračujemo ovu za naš sport izuzetno uspješnu 2016 godinu i nećemo sigurno odustati od namjere i angažmana da slijedeća,2017 godina bude još puno bolja bez obzira na sve prepreke.

Za Izvršni odbor snooker sporta (IOSS) HBS-a :
Darko Hojan,predsjednik