Snooker osnovna pravila

Snooker se igra na stolu sa šest rupa, ali većih dimenzija (12 x 6 stopa, odnosno 366 x 183 cm) od onih koje se koriste za pool. Uz bijelu kuglu, na stolu se nalazi 15 jednobojnih (crvenih) kugli te još šest kugli različitih boja i različite vrijednosti.

Kugle za snooker izrađuju se od fenolne smole, promjera su 52,5 mm i težine od 130 do 150 g. Komplet kugli za snooker sastoji se od ukupno 22 kugle, odnosno 15 kugli crvene boje, po jedne crne, smeđe, zelene, žute, ružičaste i plave kugle te bijele udarne kugle.

Štapovi za snooker najčešće su dugi između 140 i 150 cm, a kapica je uža od svih ostalih; njen promjer iznosi 8,5-11 mm, što omogućuje dodatnu preciznost prilikom manevriranja bijelom kuglom. Najčešće se izrađuju od javora i jasena.

U snookeru postoje čak tri vrste pomoćnih štapova:

• ‘rest’- upotrebljava se u situacijama kad se bijela kugla nalazi izvan dosega igračevih ruku;

• ‘spider’ – rabi se kad je potrebno podignuti štap zbog kugle tik ispred bijele koja ometa njeno usmjeravanje, ali to nije moguće zbog velike udaljenosti;

• ‘swan neck – (labuđi vrat) namijenjen je iznimno kompliciranim situacijama kad je potrebno ujediniti već spomenute pomoćne štapove, tj. prilikom visinskog ciljanja kad je bijela kugla izvan igračeva dosega.

Snooker se igra s 15 objektnih kugli koje nisu numerirane i sve su crvene boje, sa 6 objektnih kugli drugih boja koje također nisu numerirane te s bijelom kuglom kojom se gađaju ostale kugle.

Objektne kugle imaju sljedeće bodovne vrijednosti: crvena – 1, žuta – 2, zelena – 3, smeđa – 4, plava – 5, roza – 6, crna – 7.

Kugle se ubacuju redoslijedom jedna crvena i jedna obojena kugla, pri čemu se obojena kugla nakon ubačaja vraća na svoje označeno mjesto.

Crvene kugle se nakon ubacivanja u rupu ne vraćaju na stol, a kada na stolu nema više crvenih kugli, onda se obojene ubacuju po bodovnom redoslijedu, od žute do crne.

Krajnji cilj framea jest da igrač osvoji više poena od protivnika, a maksimalan broj poena (bez promašaja), tzv. ‘maksimalni break’ u toku framea koje igrač može osvojiti iznosi 147, tj. 15 crvenih, 15 crnih i potom 6 obojenih kugli (uključujući i crnu).

Bodovi se mogu osvojiti i iz foulova: ukoliko je na redu crvena kugla, a igrač najprije bijelom kuglom pogodi neku od obojenih kugli ili ne pogodi crvenu (i obratno); ako bude ubačena bijela kugla ili ako igrač ne izađe uspješno iz tzv. snookera (situacija u kojoj je igrač protivniku ostavio (sakrio) bijelu kuglu na poziciji iz koje se ne može direktno pogoditi kugla koja je na rasporedu).