Snooker – Mateo Ratković potvrdio ulogu prvog favorita turnira

IMG-20180422-WA0032

Peti Challenge turnir sezone 2017/2018, odigran u SC Potu, dobio je svog pobjednika. Mateo Ratković je opravdao status prvog nositelja i došao je do pobjede na ovom izuzetno zanimljivom turniru.

Natjecanja po skupinama su prošla bez većih iznenađenja, ali daleko od toga da je favoritima bilo lako. Vrijedi izdvojiti pobjedu Marka Rkmana nad Davorom Urbančićem, kao i Vedrana Blažeke nad Krešimirom Čudinom. Svoj debitantski nastup na Challenge turnirima imao je Dario Sabol (SC Pot). Vrlo dobar nastup koji će poslužiti kao daljnji poticaj za naporan rad s kojim će doći i još bolji rezultati.

K.O. faza je kao i uvijek ponudila puno drame i neizvjesnih mečeva. Do polufinala i ulaska na posljednji Grand Prix sezone došli su Mateo Ratković, Davor Urbančić, Damir Hržina i Alexander Sabljak.

Mateo je opasno ‘visio’ protiv Fabečića u 1/8 finala, kao i protiv Marjanovića u 1/4 finalu, ali kad god bi bilo gusto, Mateo bi dodao malo ‘gasa’ i našao put do pobjede. Damir Hržina je još jednom pokazao da kad god se pojavi na turnirima uvijek odlazi do same završnice. U 1/8 finala prolazi klupskog kolegu Damira Deana, a u 1/4 finalu mu solidan otpor pruža Marinko Gojić, ali i tu Damir izlazi kao pobjednik. Davor Urbančić nakon poraza u skupini podiže svoj nivo igre i prvo prolazi Vedrana Blažeku u 1/8 finala, a nakon toga u 1/4 finalu u neizvjesnom meču i Antonija Bezmalinovića. Alexander Sabljak je također izborio polufinale nakon 2 teška i neizvjesna meča, u 1/8 finala protiv Darija Miočića, a u 1/4 finalu protiv Krešimira Čudine.

Nakon što su osigurali pehare i ulaznicu za Grand Prix, preostala četvorica igrača su nam prezentirali nešto opušteniju igru sa više rizika i u polufinalnim mečevima kao pobjednici izlaze Mateo Ratković protiv Davora Urbančića i Damir Hržina protiv Alexandera Sabljaka.

U finalu je Damir Hržina dao sve od sebe ne bi li zaustavio Matea Ratkovića, ali ponestalo je mirnoće i koncentracije i Mateo odlazi do kraja i pobjedom od 2:0 osigurava pobjednički pehar.

Vrlo lijep turnir, ugodna i prijateljska atmosfera, napeti i neizvjesni mečevi i pregršt 20+ breakova (Antonijo Bezmalinović je postigao najveći break turnira, 42) kratak su rezime ovog turnira.

Vidimo se na posljednjem, šestom ciklusu koji će nam donijeti i ukupnog pobjednika HSL-a sezone 2017/2018, ali i odrediti pozicije za Prvenstvo Hrvatske 2018 koje nas krajem lipnja čeka kao završni događaj sezone.

 

Krešimir Čudina