SNOOKER – IZVJEŠTAJ S 4. HSL GRAND PRIX TURNIRA

DSCF9620

Posljednji HSL Grand Prix turnir prije ljetne pauze odigran je u prostorima zagrebačkog BK Nugget.

Za razliku od prošlog turnira, na ovom je sječa favorita u grupnoj fazi natjecanja gotovo u potpunosti izostala. Jedini nositelj koji nije dočekao eliminacijsku fazu bio je Renato Herman (Nugget), prema kojem klupski kolege Saša Šturbek i povratnik aktivnom sudjelovanju u natjecanjima, Filip Vidmar, nisu pokazali previše milosti te su ga kvalitetnom igrom izbacili iz kruga pretendenata na završnicu. Pritom je Vidmar napravio i sjajan 50+ break, kojim je najavio da će u nastavku sezone svi protivnici itekako morati računati na njegove kvalitete.

Ždrijeb je dvojicu finalista, aktualnog prvoplasiranog s HSL liste, Imrana Ayaza (Mr Q) i Kristijana Draganića (Metropolis) spojio već u grupnoj fazi, pri čemu je ovaj put Ayaz bio uspješniji.

Ostali nositelji su bez većih turbulencija prošli u osminu finala, a iz treće jakosne grupe do prvog mjesta je još jednom stigao mladi David Lustig (Maximum), no, uzevši  u obzir kvalitetu njegove igre koju pokazuje iz turnira u turnir, to više i ne smatramo velikim iznenađenjem već ‘novim normalnim’.

Napredak mladog igrača očitovao se i u njegovom sljedećem meču, budući da je iz natjecanja s maksimalnih 3:0 izbacio Nina Reskušića (Nugget), koji ga je nedavno pobijedio identičnim rezultatom. Bez izgubljenog framea u nedjeljno četvrtfinale uvrstili su se Goran Puškaš, Saša Novak (oba Mr Q), a nešto ‘milosrdniji’ bili su Kristijan Draganić, Imran Ayaz i Alexander Sabljak (Nugget), koji su svojim pritivnicima prepustili po jedan frame.

Najdramatičniji meč osmine finala odigrali su Marinko Gojić i Filip Šebek (oba Nugget), i tek je odlučujući frame donio prevagu iskusnijem Gojiću koji je time učvrstio svoje mjesto među pet najboljih HSL igrača.

Pomalo nesvakidašnja priča turnira je svakako Antonio Dusper (Nugget), budući da je do četvrtfinala Grand Prixa stiga bez pobjede. Najprije je ždrijebom dospio u grupu sa samo jednim protivnikom da bi mu potom Bruno Repanić (Nugget) morao predati meč osmine finala bez borbe. I kad su svi očekivali da će u četvrtfinalu biti lak plijen za, ove sezone sjajnog Kristijana Draganića, zbivanja na stolu pokazala su upravo suprotno. Dusper je igrao iznad svojih trenutnih mogućnosti i pri vodstvu 2:1 je imao i nekoliko solidnih prigoda za pobjedu te kreiranje ogromnog iznenađenja. No, Draganić je najprije uspio izjednačiti, a potom i u decideru, iako ne bez muke, stići do vrijedne pobjede i novog polufinala.

I prvi igrač lige, Imran Ayaz, imao je pune ruke posla s Alexanderom Sabljakom, iako početnih 2:0 u njegovu korist ničime nije naznačivalo ono što će uslijediti. Sabljak se uporno držao dobro osmišljene taktike i kako je meč odmicao, Ayaz je bivao sve nervozniji i neprecizniji, a Sabljak je rastao i ostvarivao oku ugodne kombinacije. Sve to rezultiralo je izjednačenjem na 2:2 i tek potkraj odlučujućeg framea Ayaz se uspio izvući iz ponora pred kojim se neočekivano našao te ući u polufinale.  Saša Novak (protiv Gojića) i David Lustig (protiv Puškaša) bili su najuvjerljiviji i bez izgubljenog framea osigurali ulazak među četvoricu najboljih.  

Lustigov put na ovom turniru završio je korak do velikog finala, no igra koju je pokazao u meču protiv Ayaza dala je naznake da ga, možda još i tijekom aktualne sezone, možemo očekivati stepenicu više.

Uraganski početak Draganića protiv Novaka u drugom polufinalu ukazivao je na sasvim realnu mogućnost da u završnici gledamo njegov novi dvoboj s Ayazom, no, veliki šampion kakav jest, Novak je jednako snažno uzvratio u sljedećem frameu i izjednačio na 1:1 te u nastavku istim intenzitetom nastavio ubacivati kugle, na što njegov protivnik nije uspio naći kvalitetan odgovor. Konačnih 3:1 objektivan je rezultat ponajboljeg meča kojeg je Novak odigrao cijele sezone.

I dok nas kvaliteta nekih mečeva nagna na pomisao kako bi bilo sjajno da traju čim dulje, ovaj finalni, barem po broju visokih breakova, ne možemo uvrstiti u tu kategoriju. No, po svemu ostalom, pamtit ćemo ga kao jedan od najuzbudljivijih i najneizvjesnijih dvoboja posljednih nekoliko sezona.

Prva polovina susreta rezultatski je pripala Ayazu te se odvojio na naoko nedostižnih 3:1, pri čemu je Novak zapucao nekoliko čistih prilika za, u najmanju ruku neriješen rezultat. Pomalo uljuljkan sigurnim vodstvom, Ayaz počinje griješiti, a Novak to objeručke koristi i smanjuje protivnikovo vodstvo na svega jedan frame razlike. U šestom frameu su se izmjenjivale serije sjajnih ubačaja i neshvatljivih pogrešaka, a upravo je jedna takva Ayazova na pretposljednjoj kugli donijela neočekivano izjednačenje.

I odlučujući frame bio je preslika prethodnog i još jednom je Ayaz imao sve u svojim rukama, no, udarac kojim je s ružičaste kugle trebao osigurati jednostavan ubačaj crne nije dobro izveo i suočio se s dosta teškom pozicijom. Unatoč svemu, hrabro je pokušao ubaciti posljednju kuglu u cijelom meču, no, ona je zapela na rupi i ostala servirana za njegovog protivnika, koji ju je suvereno ubacio i time stigao do svog drugog ovosezonskog trofeja namijenjenog najboljem.

Za hrvatske igrače snookera slijedi dvomjesečni ljetni predah, a nastavak uzbudljive HSL sezone predviđen je za rujan.

Rezultati:

Četvrtfinale: Ayaz (Mr Q) – Sabljak (Nugget) 3:2, Lustig (Maximum) – Puškaš (Mr Q) 3:0, Draganić (Metropolis) – Dusper (Nugget) 3:2, Novak (Mr Q) – Gojić (Nugget) 3:0

Polufinale: Ayaz (Mr Q) – Lustig (Maximum) 3:1, Novak (Mr Q) – Draganić (Metropolis) 3:1

Finale: Novak (Mr Q) – Ayaz (Mr Q) 4:3

HSL rang lista:

1. Imran Ayaz (Mr Q) 6780, 2. Saša Novak (Mr Q) 6116, 3. Filip Bermanec (Mosconi) 4076, 4. Marinko Gojić (Nugget) 3952, 5. Bruno Repanić (Nugget) 3420, 6. Renato Herman (Nugget) 3372, 7. Ivan Švehla (Nugget) 3280, 8. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3280, 9. Saša Šturbek (Nugget) 3252, 10. Alexander Sabljak (Nugget) 3112.