Snooker – GRAND PRIX 06 – “princ Jan” ponovno…

cof

Posljednji Grand Prix Hrvatske snooker lige “HSL” u sezoni 2016/17 odigran je kao i svi prethodni u Snooker klubu “POT” u Zagrebu,u odličnim uvjetima,tradicionalno prijateljskoj i ugodnoj atmosferi , a vodeća “velika četvorka”na rang listi lige  (Venos,Bermanec, Jelenić, Ayaz Khan) po zadnji put morala je “odbiti” žestoke napade na svoj primat u čemu je i ovaj put,nikad teže, ali više – manje ponovno i uspjela.
Na samom turniru prikazana je u prosjeku iz tko zna kojeg razloga ( da li teška “južina”,nervoza, važnost mečeva ili…)  možda i najslabija kvaliteta igre u ovih šest GP-a ove sezone ,no sve je to postalo relativno i brzo zaboravljeno nakon nevjerojatnog finala koje je bilo pravi vatromet, spektakl snooker umijeća, prava kanonada break-ova ,briljantne safe igre i bez pretjerivanja “rapsodija snooker sporta.” Jedan frame je trajao toćno 7 minuta ( “Roni style”) ,drugi 55 min ( “tactical battle” a la Selby”) da bi sve završilo furioznim break -ovima u nizu!! fantastičnih finalista Tina Venosa (SC POT) i Jana Jelenića (SC POT) koji u zadnja tri frame-a  obojica nisu spuštali prosjek uspješnosti ubačaja ispod 95% što nikad još u našim natjecanjima nije viđeno. Veliko bravo i priznanje obojici i hvala od svih nas koji smo imali sreću vidjeti ovaj nezaboravni meč.Čak 14!! break -ove iznad 20 u samo šest(6) frame-a (najviši 54 od Jana) na teškom match stolu je impozantno i za puno višu razinu natjecanja od našeg HSL-a!


Pobijedio je ovaj put za nijansu s(r)pretniji  i ipak bolji,naš sad već skoro svima poznati,tek novi 16.-godišnji  “princ Jan” koji je pogotovo zadnje frame-ove odigrao na razini koja je toliko impresivna da se sada  doista više nitko ne čudi njegovom velikom uspjehu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu gdje se plasirao u samu završnicu u sve tri kategorije ( mlađi juniori,juniori i seniori) natjecanja i ostvario povijesne pobjede između ostalog i protiv Wayne Townsfield-a koji je profi igrač i ove godine je nastupio i na svjetskom prvenstvu profesionalaca u Sheffieldu a poznavatelji snooker sporta vrlo dobro znaju što to znači. Bravo za Jana koji je doista izuzetno omiljen među  svima nama ,izuzetno vrijedan,marljiv i nadaren mladić,skoro još dijete i velika je,daleko najveća nada Hrvatskog snooker sporta dobiti će (i dobiva) od nas maksimalnu moguću podršku u svojem razvoju.

Svako moramo istaknuti zapažene nastupe nekih pojedinaca, prije svega također vrlo mladog Filipa Vidmara ( SC POT) koji je ostvario svoj san i  iznenadio fenomenalnom igrom koja je rezultirala da nakon što je u prethodnom ciklusu osvojio vrlo jaki  Challenge 05 turnir i ovaj put osvoji još vredniji pehar a to  znači da je uspio ostvariti “nemoguće”: eliminirati jednog od velike četvorke!
Želim pohvaliti dobar  i vrlo solidan nastup Filipa Blažička (SC POT), stvarno “peh igrača” Alena Rašana (SC POT) koji je odigrao odličan,svoj najbolji Grand Prix,nikad boljeg Gorana Puškaša (Mr.Q) i jako dobrog,vrlo čvrstog i stabilnog  Krešu Ceraja (SC POT):

Veliko hvala i našoj petorici internacionalnih sudaca  – Dario Miočić,Igor Krstevski,Marko Rkman,Darko Hojan (svi POT)  i Ivan Švehla (Mr.Q -na slici) koji su obavili izvanredan posao.

Ivan Švehla

Ivan Švehla se ljubazno i bez dvoumljenja ( kao i ostali suci) odazvao našem pozivu i po prvi put u ovoj sezoni vrlo uspješno je vodio finalni meč uz asistenciju Igora Krstevskog (kao “markera”).

Posebno zahvaljujem ko -voditelju turnira Kreši Čudini (SC POT) na sjajno obavljenom poslu i želim istaknuti da svi uključeni u organizaciju ovog prekrasnog turnira (suci,voditelj,ko-voditelj,pomagači u pripremi turnira i stolova itd..) svoj rad obavljaju volonterski i osobno mi je zadovoljstvo voditi i organizirati turnire s ovako dobrim ljudima.

Sezona HSL-a završava odigravanjem Challenge 06 turnira od 02.-04.06.2017 koji će sigurno kao i svi do sada biti popunjen natjecateljima do maksimalno mogućeg broja i onda nam od 24.6. – 02.07.2017 slijedi najveći događaj sezone – Prvenstvo Hrvatske u snookeru 2017 kojem se svi iznimno radujemo i s nestrpljenjem očekujemo.

Darko Hojan
IOSS,predsjednik