Snooker – GRAND PRIX 05 – Jan!!!

Jan 2

U ovoj sezoni imati ćemo izgleda neprekidno “povijesne” događaje!…Peti,pretposljednji ciklus Hrvatske snooker lige 2016/17 otvoren je održavanjem GRAND PRIX 05 turnira na kojem sudjeluju 24 najbolja igrača države i opravdao je velika očekivanja iako ne pamtimo ovoliku napetost,količinu adrenalina,stres situacija i nepotrebne nervoze kod igrača koja je “pokvarila” predivan dojam koji su ostavili doista izvanredni igrači ( svih 24 igrača nedvojbeno igra na dalekoj većoj razni kvalitete nego prethodne godine) prezentirajući nam cijeli niz dramatičnih, kvalitetnih i uzbudljivih mečeva.

Zašto ponovno “povijesni ” događaj?

On je razlog :

JAN   JELENIĆ


Hvatski snooker je sad i s potvrdom dobio novi biser  ili dragulj , rijetko omiljenog,kulturnog, vrijednog i perspektivnog mladića (u biti još dijete)  kakav je Jan! Da, nema više dileme :
on je novi “Princ HR snookera”!
Tek je pred kratko vrijeme napunio 16 godina života, a uspio je ono što je malo kojem igraču snookera u HR uspjelo i malo kojem će i uspjeti : osvojio je svoj prvi Grand Prix turnir, uz Prvenstvo Hrvatske sigurno najznačajniji nacionalni snooker događaj.Već duže je bilo svima jasno da je samo pitanje vremena kad će izuzetno marljivi i disciplinirani Jan početi polako preuzimati dominaciju u našem sportu i na veliku radost njegovih roditelja i cijele obitelji, svih članova snooker kluba “POT” čiji je član već petu godinu, njegovih trenera i osoba koje prate i brinu o njegovom razvoju a i cijele snooker zajednice to se dogodilo već i prije nego se očekivalo.BRAVO!!

Put do ovog uspjeha na ovom turniru je bio više nego težak i dramatičan. Nakon sigurnih pobjeda u grupnoj fazi te osmini finala, slijedi prva drama u 1/4 finalu : meč s njegovim dobrim prijateljem i kolegom iz juniorske reprezentacije, samo tri godine starijem Lukom Lepesićem ( SC POT),(na slici) jednako nadarenim  igračem nevjerojatnog potencijala, trajao je do sitnih sati i tek je zadnja crna kugla u odlučujućem petom frame-u odlučila pobjednika u ovom spektakularnom i ponajboljem susretu turnira.
Nimalo lakši nije za Jana bio ni meč polufinala protiv sjajnog Filipa Bermanca (SC POT) koji je igrao nepogrešivo kao mašina i kad je kod vodstva 2:1 u trećem frame-u kojim bi dobio meč , ušao u fantastičan break i bio već na 47 bodova i imao “otvoren stol” s još 4 crvene lagane kugle činilo se da ćemo Janov trijumf još morati pričekati. No,jedan “massive kick” prekinuo je nažalost Filipov break i onda je došla do izražaja upravo nevjerojatna Janova mentalna stabilnost i vrhunski “match play” te je iako 0-47 u zaostatku ,doista impresivno osvojio frame rezultatom 71-47!
U finalu također thriller : Tin Venos (SC POT) je toliko dominantan ove sezone da je malo tko vjerovao u novo”čudo”. No ponavlja se,ovaj put obrnuti  scenarij : Hiper nervozni i bez imalo samokontrole br.1 u HR dosta griješi i u kratkom roku već je Jan vodio 3:0. Venos ulaže ogromnu energiju i bori se sa sobom i protivnikom i već izgubljeni meč pretvara u “decider” – 3:3! Završetak naslućujete.
Jedini igrač koji na ovom nesvakidašnjem turniru nije izgubio ni jedan meč,a igrao je čak četiri decider-a, osvaja svoj prvi Grand Prix i ulazi u anale hrvatskog snookera. Još jednom:bravo Jan!

Još jedan vrlo mladi igrač,18-godišnji  Mateo Ratković (SC POT) je sve prisutne zadivio svojom spektakularnom igrom i tek je u 1/4 finalu nakon vodstva od 2:0  ispao iz turnira od prvog favorita Tina Venosa.
Imran Ayaz Khan( SC POT) standarno : “pota” upravo senzacionalno i gledateljima zastaje dah od njegovih pogodaka – samo dvije ,tri male greške bile su ovaj put u meču protiv Venosa dovoljne da propusti finale.
Veterani (Reskušić,Hojan,Gašparović,Grbić,Švehla i Puškaš i ovaj put posebno dobri Roša i Cerinski) su svojim pristupom i respektom prema sportu i protivniku opetovano bili pozitivni primjer koji bi mladi trebali slijediti,no bojim se da je njima od sporta i učenja (uz časne izuzetke) puno interesantnije beskonačno tipkati po mobitelu i živjeti u “virtualnom svijetu”. Šteta.

Suci : Igor Krstevski (glavni sudac),Petar Šujeranović, Stephen Wright i Darko Hojan (svi SC POTPOT) su i ovaj put bili sjajni i HSL im iskreno zahvaljuje na kvaliteti, profesionalnosti i izdržljivosti. Suci HSL-a su volonteri i ne dobivaju nikakvu naknadu te im iz tog razloga posebno zahvaljujemo.

Organizacija i atmosfera turnira standardno odlična i svi se već danas radujemo posljednjom GRAND PRIX 06 turniru koji će se održati od 12.-14.05 u snooker klubu POT.

Za tri tjedna,točnije od 21.-23.04 održati će se i CHALLENGE 05 turnir kojem se brojni igrači posebno raduju i ponovno očekujemo maksimalan broj mogućih natjecatelja.

Darko Hojan
IOSS  HBS-a,predsjednik