Snooker Grand prix 04 – izvještaj

DSCF0184

Četvrti ovosezonski Grand Prix u HSL sezoni 2018/2019 dočekan je s velikom željom, budući da je stigao nakon poduže pauze, tijekom koje su naši reprezentativci Bermanec, Puškaš i Lepesić (svi Mr.Q) nastupili na Europskom prvenstvu u Izraelu.

Ždrijeb je odredio da ‘papirnato’ najjače grupe budu grupa E (Ayaz Khan (POT), Venos (Mr.Q) i Vranjanin (POT) te D (Puškaš (Mr.Q), Redžić (8Ball) i Repanić (Nugget)). I dok su Ayaz Khan i Venos uspješno prošli u osminu finala (Ayaz Khan kao prvoplasirani), Puškaš je po drugi put u nizu zapeo već na prvom koraku, budući da je u dvije neizvjesne završnice izgubio od svojih protivnika.

U preostalim grupama nije bilo iznenađenja te su svi favoriti prošli u drugu fazu natjecanja, a vrijedi istaknuti sjajnu igru Marinka Gojića (Nugget), koji je uvjerljivo svladao obojicu klupskih kolega, Sabljaka i Rašana te kao prvoplasirani dočekao subotu.


Osmina finala bila je relativno lako premostiva prepreka za gotovo sve favorite, no, Luka Lepesić (Mr.Q) se ipak ‘nasukao’ i u decideru izgubio od strpljivog Alexandera Sabljaka (Nugget), koji je već u grupi (break 54) najavio moguće iznenađenje.

Niti četvrtfinalni mečevi nisu donijeli previše uzbuđenja, budući da su Bermanec, Ayaz Khan, Venos i Jelenić bez izgubljenog framea stigli do polufinala. Najbliži frameu bili su Aleksandar Vučetić i Filip Zolota (oba Nugget), no, na kraju su i oni s maksimalnih 3:0 ispraćeni u gledalište.

U polufinalima, Bermanec je relativno uvjerljivo došao do 3:1 pobjede protiv Ayaza Khana, a najneizvjesniji meč eliminacijske faze bio je onaj između Venosa i Jelenića. Odlučio je decider, u kojem je Venos iskoristio priliku koju mu je ponudio mladi Puljanin i time osigurao povratak među 8 najboljih na HSL rang listi, istisnuvši upravo Jelenića.

Finale između prvoplasiranog s rang liste, Bermanca te osvajača svih ovosezonskih turnira na kojima je nastupio, Venosa, prelomljeno je potkraj trećeg framea kada je Bermanec iskoristio veliki promašaj klupskog kolege na pretposljednjoj kugli te nakon toga velike neizvjesnosti više nije bilo, budući da je do kraja meča vidno indisponirani Venos više statirao nego nastojao dostići i prestići svog starog suparnika. Konačnih 4:1 je potvrda Bermančeve kvalitete i pobjednički pehar je otišao u prave ruke.


Najveći break turnira (63) ostvario je Aleksandar Vučetić (Nugget) u meču protiv sve boljeg Brune Repanića (Nugget).

Za dva vikenda slijedi Challenge 04, a novi susret najboljih igrača HSL-a na rasporedu je u svibnju.

Marko Rkman