Snooker – GRAND PRIX 03 i CHALLENGE 03

IMG_20180114_212700

Treći ciklus Hrvatske snooker lige ponovno je donio iznimno veliki broj kvalitetnih i uzbudljivih mečeva, a neki od igrača će u sljedećem ciklusu po prvi put nastupiti na Grand Prix turniru. No, krenimo redom.

U Snooker klubu The Nugget, od 12. do 14. siječnja, 24 igrača su ušla u borbu za najviše plasmane. Konačni ishod natjecanja je donio i odgovor na pitanje tko će nas, uz Jelenića i Bermanca, predstavljati na Europskom prvenstvu u Bugarskoj u konkurenciji seniora.

Iz grupne faze  natjecanja vrijedi izdvojiti nekoliko momenata.

Najprije je Bermanec u otvaranju turnira protiv Švehle napravio fantastičan break od 103 poena, a potom je Cerinski u sjajnom meču dobio upravo Bermanca i time si osigurao 1. mjesto u grupi. Nemalo (ugodno) iznenađenje priredili su Polanec i Šebek koji su kao prvoplasirani prošli u daljnju fazu natjecanja, iako im grupe nisu bile nimalo jednostavne (Vučetić, Herman i Puškaš, Vranjanin). U jednom od derbija prve faze natjecanja, Lepesić je svladao Novaka, a svoj nastup je porazom protiv obojice završio Gašparović. Ayaz Khan i Jelenić su bez većih problema osvojili svoje grupe, a iznimno dobro je odigrao i Ratković koji je, nakon teško izborene pobjede protiv Ceraja, pobijedio i Hojana (koji je time ispao) i sebi priskrbio nešto lakšeg protivnika u nastavku natjecanja.

U prvom krugu eliminacijske faze natjecanja Novak, Sajko i Ayaz Khan  su s maksimalnih 3:0 prošli u četvrtfinale, a Jelenić je s 3:1 svladao Šturbeka. Istim rezultatom je završio i najvažniji meč 1/8 finala, budući da je Vučetić pobijedio izravnog konkurenta za Sofiju, Lepesića i time odluku o trećem putniku odgodio za jedno kolo. Tri meča koja su završila rezultatom 3:2 su, svaki na svoj način, donijela pregršt drame, sjajnih breakova, ali i neshvatljivih promašaja, a u svemu tome su se najbolje snašli Šebek (pobjedivši Grbića), Ceraj (protiv Cerinskog) i Ratković, koji je izbacio Bermanca.

Četvrtfinalni mečevi su ponudili tri glatka prolaza Jelenića (Šebek), Novaka (Ceraj) i Ayaza Khana (Sajko), a najznačajniji meč između Vučetića i Ratkovića je bio neizvjestan sve do posljednje kugle. Vučetiću je trebala pobjeda koja bi mu donijela pobjedu i bodove kojima bi u posljednji čas prestigao Lepesića i time osigurao EP u Sofiji, no Ratković nije imao razumijevanja za protivnikove želje. Vraćao se nekoliko puta iz teških rezultatskih minusa, konstantno stizao zaostatak u frameovima, da bi decider donio nevjerojatnu kombinaciju hrabrih pokušaja, taktičkih bravura, sretnih i nesretnih ishoda i o pobjedniku je odlučila crna kugla koju je ubacio Ratković i time usrećio i sebe i Lepesića.

Čini se da su ga te dvije vrijedne pobjede u decideru protiv Bermanca i Vučetića ipak dosta iscrpile te u polufinalu nije imao odgovora protiv Jelenića, a niti Ayaz Khan nije bio ništa manje uvjerljiv protiv Novaka.

Finalni meč je na najbolji mogući način zaokružio ovaj turnir, budući da su Jelenić i Ayaz Khan odigrali maksimalnih sedam frameova, a mladi Jan je u decideru u pravom trenutku odigrao nekoliko presudnih poteza i time osvojio Grand Prix, pridruživši se na taj način Bermancu i Ayazu Khanu na popisu ovosezonskih osvajača.

Tri vikenda nakon Grand Prix turnira, dok je Jelenić igrao svoje mečeve u Sofiji u konkurenciji U-18, u SC Potu odigrao se i Challenge, turnir koji u nešto opuštenijoj atmosferi, također redovito donosi niz kvalitetnih i neizvjesnih dvoboja pa tako i ovaj put.

Kao i svaki put do sada Challenge turnir nije razočarao svojom kvalitetom i zanimljivošću. Naprotiv, niz odličnih, neizvjesnih mečeva, kako po skupinama, tako i u k.o. fazi, vrlo ugodna i prijateljska atmosfera u klubu SC POT potvrdili su veliko zanimanje za ovu kategoriju snooker turnira. Nastup na slijedećem Grand Prix turniru su plasmanom u polufinale izborili ‘stari’ sudionici Edin Redžić, Nino Reskušić i Damir Hržina (koji rijetko nastupa, ali zato kada nastupi nikad ne razočara i odnesi jedan pehar), a prvo pojavljivanje na Grand Prixu će imati Kristijan Draganić koji će zasigurno i tamo imati što za pokazati. Pobjednik turnira je Edin Redžić koji je do titule i svog prvog pobjedničkog pehara došao zasluženom pobjedom nad Damirom Hržinom u finalu, a i kroz cijeli turnir je igrao izvanredno te je ostvario i najviši break turnira (42).

Sljedeći Grand Prix će nakon ovog Challenge turnira evidentno biti još ‘jači’ i neizvjesniji nego inače jer će kvaliteta svih 24 sudionika biti evidentno na visokom nivou.

 

Voditelji lige

Marko Rkman i Krešimir Čudina