Snooker – GRAND PRIX 02 2016/17 – najava

gp-02-final-a

Nakon duže ljetne pauze, odigravanjem drugog GRAND PRIX turnira započinje drugi (od sedam) ciklus Hrvatske snooker lige (HSL) u kojem će se odigrati još i Challenge 02 turnir od 23-24.09.2016 kojim će ciklus biti kompletiran.

Ovaj Grand Prix se očekuje s velikim nestrpljenjem zbog vrlo izjednačene borbe za vrh rangliste redom sjajnih snooker igrača Tina Venosa, Immija Ayaz Khana, Filipa Bermanca i Jana Jelenića. Osim ove četvorice favorita na tron vrlo lako mogu još i Saša Novak i Roberto Bartol,a za pozicije koje osiguravaju ostanak na ovoj prestižnoj kategoriji turnira svaka pobjeda na turniru je dragocjena i čeka nas definitivno izuzetno zanimljiva sezona

Najava GRAND PRIX 01 turnira :

INFORMACIJE GP 02-2016 :

Termin odigravanja :

GP-02/2016 TURNIR održati će se od 16.-18.09.2016g u snooker klubu SC POT u Zagrebu

Prijave :

– Za GP- 02 mogu se prijaviti svi zainteresirani igrači snookera koji su registrirani kao članovi jednog od klubova pod okriljem Hrvatskog biljarskog saveza i to najkasnije do utorka, 13.09.2016 u 18.00 h.

Pravo nastupa (pojašnjenje) :

Na turniru će nastupiti točno 24 igrača ,a neosprono pravo nastupa na turniru ima 20 (dvadeset) najbolje pozicioniranih igrača na skužbenoj, aktualnoj ranglisti HSL-a te 4 ( četiri) igrača ( Mihajlica,Ratković,Vlahović i Vranjanin) koji su to pravo ostavrili uspjehom na Challenge 01 turniru u prethodnom ciklusu.

VAŽNO : Svaki igrač koji procijeni da se može plasirati na GP turnir kroz “listu čekanja” dužan je izvršiti normalnu prijavu za GP. Ako NE ostvari pravo nastupa na GP-u,može se naravno prijaviti i za Challenge turnir 02 na kojem će sigurno nastupiti.
Ako se neki od igrača koji su stekli neosporno pravo nastupa na GP-u ne prijaveza turnir, njegovq mjestq će se popunjavati s “liste čekanja” a pravo prvenstva imaju igrači bolje plasirani na službenoj ranglisti.

Postupak i način prijave :

– za prijavu na GP-02 postoje dva načina : grupna i individualna prijava.
– grupnu prijavu za sve natjecatelje svojeg kluba provodi voditelj pojedinog kluba ispunjavanjem obrasca za prijavu te upućivanjem istog na email : snooker@biljar.hr
– individualnu prijavu provodi natjecatelj pojedinac u svoje ime upućivanjem obrasca na email adresu : snooker@biljar.hr

Obrazac za grupnu prijavu možete preuzeti ovdje : grupna prijavnica (za voditelje klubove)
Obrazac za individualnu prijavu možete preuzeti ovdje : individualna prijavnica (za natjecatelje pojedince)

Prijava se može izvršiti i u drugom pismenom obliku ili formatu (email, pdf,word itd..) ,ali mora sadržavati sve tražene podatke iz obrasca za prijavu.U suprotnom prijava se neće prihvatiti.

VAŽNA NAPOMENA : svaka prijava na GP turnir je strogo obvezujuća i zloupotreba će biti drastično kažnjena.
Svaka prijava može se opozvati do zaključenja prijavne liste isključivo email-om voditelja kluba ili natjecatelja pojedinca ,dakle najkasnije do utorka 13.09.2016 u 18.00h.
Naknadna odjava od nastupa na turniru kad je već obavljen ždrijeb i formirana satnica turnira će prema sportskom i disciplinskom pravilniku biti moguća ,ali će za natjecatelja ostati obveza plaćanja pune kotizacije za turnir kao da je nastupio bez obzira na razlog odustajanja!

Lista prijava biti će konstantno objavljena i promptno ažurirana na službenoj stranici i to od trenutka ove najave pa sve do zaključenja roka za prijavu i formiranja završne liste koja će biti objavljena uoči ždrijeba..

Format i modus :

– nastupa fiksno 24 igrača
– formirati će se 8 (osam) grupa s tri igrača u grupi
– dvojica prvoplasiranih u grupi ostvaruju pravo daljnjeg nastupa u osmini finala (1/8) koje se kao i 1/4,1/2 i 1/1 (finale) igra prema klasičnom k.o.sistemu što znači da gubitnik odmah ispada iz daljnjeg natjecanja
– svi mečevi u grupnoj fazi igraju se prema modusu “bolji iz 3 frame-a”,skraćeno Bo3. a od 1/8,1/4,1/2 i finale igraju se prema modusu “bolji iz 5 frame-a”,skraćeno Bo5.
– ako se u mečevima grupne faze ne završe dva frame-a u roku od ukupno 80 minuta,eventualni treći frame igrati će se (umjesto 15) sa šest crvenih kugli
– kad jedan od igrača ostvari takvu bodovnu prednost da protivnik ima zaostatak od najmanje 4 snookera,automatski dobiva frame.
– 4 grupe (biti će određene ždrijebom, a mogu biti npr. A,F,B i E) odigrati će svoje mečeve u petak u tri zasebna session-a što znači da svi mečevi počinju točno u isto vrijeme: Prvi session započinje u petak u 17.30,drugi u 19.00,a treći u 20.30.
– 4 grupe (biti će određene ždrijebom, a mogu biti npr. C,H,D i G) odigrati će svoje mečeve u subotu u tri zasebna session-a što znači da svi mečevi počinju točno u isto vrijeme: Prvi session započinje u subotu u 9.30.,drugi u 11.00.00,a treći u 12.30.
važno : ako nakon mečeva u grupi sva trojica natjecatelja imaju jednak broj pobjeda i identičnu frame-razliku,odigrati će odmah po završetku zadnjeg meča u grupi “SHOOT OUT” ( svaki protiv svakog) s jednom crvenom kuglom (detaljno pojašnjenje igrači će dobiti od voditelja turnira)dakle neće se igrati “re-spotted black”.
– Osmina finala igra se u dva sessiona i to session1 u subotu u 15.30h,a session2 u 18.00h
– Četvrt finale se igra u jednom session-u i to u subotu u 20.30 h
– Polufinale se igra u nedjelju u 13.30h,a finale u 16.00h a odmah poslije finala najuspješnijima će biti od strane IOSS-a dodijeljene vrijedne nagrade
– svi igrači koji ostvare plasman u 1/4 finale prema sportskom pravilniku HSL-a ostvaruju sigurno pravo nastupa na GP-u slijedećem ciklusu

Ždrijeb i satnica :

– Ždrijeb turnira izvršiti će se u utorak,13.09.2016 u 21.00 u prostorijama kluba “SC POT” od strane predstavnika IOSS-a a događaju mogu biti nazočni svi zainteresirani.
– Ždrijeb je polu-dirigiran što znači da se 24 natjecatelja razvrstava u tri različite skupine i nije moguće da se igrači jedne skupine nalaze u istoj grupi.
Prvu grupu čine natjecatelji – nositelji, a to su igrači koji na službenoj ranglisti HSL-a zauzimaju najboljih 8 pozicija..Prvoplasirani na toj ranglisti (ako se prijavi na turnir) biti će prvi nositelj i razvrstan u grupu A, drugoplasirani u grupu B i tako redom. U drugu jakosnu skupinu (bubanj) ulaze slijedećih osam, a u treću jakosnu skupinu preostalih osam natjecatelja na osnovi trenutnog plasmana na službenoj rang listi.
– odmah po završetku izvlačenja, ždrijeb će zajedno sa shemom razigravanja (rasterom) do finala biti objavljen na službenoj web stranici
– Točna satnica mečeva pojedinih natjecatelja kao i broj stola na kojem će igrati biti će objavljena najkasnije u srijedu ,14.09.2016 u 16h na službenoj web stranici.

Dress code :

– Na GP-02 natjecatelji su dužni nastupiti u dress codu tipa B što podrazumijeva : hlaće izrađene od finih materijala ( jeans i sl. nisu prihvatljivi),košulja od finog materijala, prsluk i primjerene cipele (tenisice,jogging obuća i sl nije dozvoljena)
– za nastup u polufinalu i finalu natjecatelji su dužni biti odjeveni prema pravilu dress code-a tipa A, što podrazumijeva sve stavke iz dress coda tipa B plus leptir mašna ili kravata.

Pravila na turniru :

Voditelj turnira :
– Ulogu voditelja GP-2 turnira će prema odluci IOSS-a preuzeti i obavljati voditelj snooker kluba POT, Darko Hojan
– voditelj turnira između ostalih brojnih drugih,ima i slijedeće obaveze : primiti svakog pojedinog (ili grupu) igrača,informirati i pojasniti mu osnovne regule i pravila za vrijeme trajanja turnira
– voditelj turnira priprema stolove za turnir i određuje početak svakog session-a.
– svaki natjecatelj dužan se javiti voditelju turnira najkasnije 20 minuta prije početka meča, uplatiti kotizaciju i primiti od voditelja sve nužne informacije i svu potrebnu dokumentaciju za uspješnu provedbu turnira.
– voditelj turnira će na svaki upit pružiti traženu informaciju
– voditelj turnira će pripremiti nove zapisnike HSL-a za svaki meč koji će biti uručeni natjecateljima za stolom na kojem igraju svoj meč.
– voditelj turnira će detaljno informirati natjecatelje o ispravnom popunjavanju zapisnika
– voditelj turnira neće dozvoliti nastup natjecateljima koji nisu odjeveni u skladu s propisanim dress code-om GP-a
– natjecatelji su dužni uvažavati upute i odredbe voditelja turnira
– voditelj turnira ima ovlasti IOSS-a u slučaju neprimjerenog ponašanja pojedinca ili drugih razloga,istog sankcionirati, a u dogovoru s IOSS-om.
– ostalo prema pravilniku
Suđenje:
– Polufinale i finale turnira imati će službene suce koje će imenovati organizator turnira ,a u svim preostalim mečevima igrač koji nije na udarcu preuzima ulogu suca.Snooker je “gentleman sport” i ne poznaje nijedan drugi oblik igranja i ponašanja osim naglašenog fair play-a i korektnosti.. Oni natjecatelji koji to “zaborave”,biti će bez iznimke sankcionirani.
– za vrijeme cijelog turnira primjenjivat će se aktivno pravilo foul &miss .Sudac (ili igrač u ulozi suca) može maksimalno dva puta zaredom suditi foul &miss, dakle ne postoji neograničeno “zvanje” miss-a kao kod natjecanja profesionalnih igrača.
Kotizacija :
– Svaki natjecatelj dužan je bez iznimke prije odigravanja svojeg prvog meča uplatiti kompletan iznos kotizacije u visini 200,00Kn voditelju turnira koji će mu za izvršenu uplatu obavezno izdati pisanu potvrdu: UPOZORENJE : igrač koji nije uplatio kotizaciju prije početka meča bez iznimke nema pravo i neće pristupiti stolovima turnira.
Nagrade :
– Najbolji natjecatelji na turniru dobiti će lijepe prigodne nagrade

IOSS je izradio novi,vrlo detaljan sportski pravilnik za ovu sezonu koji obuhvaća sve vezano uz ovogodišnju Hrvatsku snooker ligu i u kojem ćete pronaći sve ( dodatne) informacije vezane uz ovogodišnja natjecanja i svaki natjecatelj je dužan PRAVILNIK upoznati i striktno primjenjivati!
Za natjecanja svih biljarskih grana će se prema odluci HBS-a primjenjivati stegovni pravilnik koji je također svaki natjecatelj dužan
upoznati i striktno primjenjivati!

Pravilnike možete preuzeti ovdje :

SPORTSKI PRAVILNIK HSL-a 2016

STEGOVNI PRAVILNIK HBS-a

Snooker kalendar natjecanja za ovu sezonu objaviti ćemo u najkraćem mogućem roku -odmah nakon usklađenja s pool sekcijom.

Svi natjecateljima želimo uspješan nastup i uživanje u snooker sportu

Za Izvršni odbor snooker sporta (IOSS) HBS-a :
Darko Hojan,predsjednik