SNOOKER GP2 TURNIR – IMRAN AYAZ POBJEDNIK

Screenshot_9

Drugi ovosezonski HSL Grand Prix turnir održan je u prostorima zagrebačkog biljarskog kluba Nugget i kao i prvi, donio je nekoliko iznenađenja.

Tako su dva nositelja, Aleksandar Vučetić i Marinko Gojić (oba Nugget) ispali već u grupnoj fazi (prvospomenutog su porazili klupski kolege Ivan Švehla i Filip Blažičko, a Gojića je prolaska koštala frame razlika i poraz od Gorana Puškaša 2:0).

Neokrznuti nisu ostali niti pobjednik i finalist prvog turnira, Saša Novak (Mr Q) i Bruno Repanić (Nugget), budući da su obojica izgubili po jedan meč (Novak od Saše Šturbeka, a Repanić od Marka Rkmana (oba Nugget) i time propustili priliku kao prvoplasirani proći u drugi krug natjecanja.

Iznenađenje je priredio i mladi David Lustig (Maximum), koji je nakon pobjeda protiv iskusnih igrača kluba domaćina, Renata Hermana i Alexandera Sabljaka, nastavak natjecanja dočekao s povoljnijim ždrijebom te je pobjednički niz nastavio i maksimalnom pobjedom protiv Antonia Duspera (Nugget).

Ovosezonski povratnik, Davor Antičić (Zlatar), također nije imao previše razumijevanja prema bolje rangiranim igračima u svojoj grupi, Filipu Šebeku (Nugget) i Darku Gašparoviću (Maximum) te ih je obojicu svladao s 2:0 i napunjen samopouzdanjem sve to potvrdio pobjedom u osmini finala protiv Davora Urbančića (Nugget).

Uz već spomenutu maksimalnu pobjedu Davida Lustiga, isto su u osmini finala učinili i Saša Novak, Filip Blažičko te prvi nositelj Imran Ayaz (Mr Q), a tek nakon decidera su im se u nedjeljnim četvrtfinalima pridružili Alen Rašan (Nugget) i Bruno Repanić.

Prvi nedjeljni meč značio je i kraj za Davida Lustiga, budući da nije pronašao rješenje protiv stabilnog i dosljednog Nina Reskušića (Nugget) koji je slavio s maksimalnih 3:0.

Preostala tri meča su bila neizvjesna do posljednjih trenutaka. Tako je Ayaz strijepio sve do pred sam kraj decidera protiv Blažička, a još neizvjesnije završnice u decideru imali su Novak protiv Rašana i Antičić protiv Repanića. Rašan je profitirao zahvaljujući nekoliko Novakovih foulova te ga izbacio iz turnira, a Antičić je morao ubaciti posljednje dvije kugle kako bi izborio ‘respotted black’ i u tome je i uspio te nakon prave drame već u svom drugom povratničkom nastupu izborio polufinale.

Polufinale Ayaz – Rašan odlučila je kombinacija individualne kvalitete hrvatskog broja 1 i nekoliko nes(p)retnih Rašanovih poteza, koji je svakako platio danak umoru nakon dramatičnog četvrtfinalnog meča protiv Novaka. No, za razliku od njega, Antičić nije pokazivao znakove iscrpljenosti te je relativno brzo i rezultatski uvjerljivo porazio Reskušića i uvrstio se u finale.

Iako će rezultat sugerirati laganu Ayazovu pobjedu, zbivanja na stolu bila su takva da je uz samo malo više sreće i preciznosti, Antičić od prva tri framea mogao dobiti najmanje dva (u drugom frameu je prokockao dva snookera prednosti). No, to se nije dogodilo i četvrti frame je bio točka na i te je ovom pobjedom Imran Ayaz dodatno učvrstio vodeće mjesto na HSL rang listi i još jednom potvrdio da je zasluženo vodeći igrač domaće snooker lige.

Marko Rkman