Snooker – Ayaz Khan osvojio Grand Prix 04

Imi -predaja pehara 3

I kad smo nakon “Prvenstva Hrvatske 2016 -parovi” pomislili da je daljnja pozitivna gradacija teško moguća,Grand Prix 04 turnir u sklopu šest ciklusa Hrvatske snooker lige (HSL) u sezoni 2016/17 podučio nas je boljem : i ovaj turnir ćemo morati upisati u kategoriju “povijesni”.
Nakon dužeg vremena i nekoliko uzastopnih polufinala ,grandiozni potter Imran Ayaz Khan (SC POT) ovaj put je i pametnom taktičkom igrom uspio dosegnuti vrh i to na ovom vrlo kvalitetnom i izjednačenom turniru na kojem je postalo više nego jasno da snooker sceni u Hrvatskoj više ne nedostaje ozbiljnih,vrlo dobrih igrača koji su u svakom trenutku lakoćom ostvare break 30 i koji su svi u stanju pobijediti i najbolje.Naprotiv! Broj mečeva koji su odlučeni u “decider-u” to zorno prikazuje ,a bilo je dovoljno samo pažljivije promatrati mečeve pa da se lakoćom primijeti da su svi igrači Grand Prix-a kvalitetom znatno  napredovali i da trenutna “velika četvorka” ( Venos,Ayaz Khan, Bermanec, Jelenić) sve teže brani svoje pozicije na ranglisti ili bolje rečeno, morati će i oni još više podići svoju razinu ako ne žele promjene.Ovaj put je “četvorka” uz puno neizvjesnosti i borbe s protivnicima još jednom uspjela i podijelila nagrade između sebe.

Što je bilo “povijesno”?

                                                               Rkman,Wright,Miočić i Krstevski ( svi SC POT)
Po prvi put su na službenom natjecanju snooker sporta u Hrvatskoj,svi mečevi od osmine pa do finala bili suđeni od naših petero internacionalnih sudaca koji su svoj posao doista odradili na više nego zavidnom nivou i njihova prisutnost je i inače vrlo profesionalnom i visokom standardu HSL turnira dala novu,krajnje pozitivnu dimenziju sa svakog aspekta. Zahvala Marku Rkmanu,Dariu Miočiću,Igoru Krstevkom,Stephenu Wrightu i Darku Vranjaninu na njihovom trudu,vremenu i doprinosu!

I šećer na kraju: CENTURY!
Dugo je to HR snooker čekao! Svi igrači snooker-a i biljara znaju ogromnu razliku između mečeva na treningu ,klubu i sl. te službenih mečeva na prvenstvima,Open turnirima i sl. U snooker sportu se vode za svakog igrača dvije statistike koje otprilike pokazuju njegovu kvalitetu i igračke mogućnosti : “practise break” i “tournament break”. Pravu i višu vrijednost ima logično “tournament break” i nema puno igrača u svijetu koji su ostvarili century (break od 100 i više bodova) u toj kategoriji, Do 28.01.2017 službeno najviši break ( 75) u Hrvatskoj držao je Božo Primić (Mosconi) postignut 10.01.2015 godine ,a od tog datuma imamo prvog igrača sa služenim century break-om (106)  Tina Venosa (SC POT) koji je ujedno i  novi službeno najviši break  države.

                                                                                                       Tin Venos
U životu je jedna od najvažnijih kvalitetnih osobina pojedinaca i društva – strpljenje.U sportu također. Planskim radom i ogromnim strpljenjem rezultati nikad neće izostati.Velike čestitke i bravo Tin!

Ako želite pogledati ovaj “povijesni century break” možete to učiniti na  linku : SC POT – Venos-1.century break. Jedan član je imao neki predosjećaj i u pravom trenutku snimio završnicu ovog dostignuća.

Organizacija turnira je u SC POT-u bila običajno vrlo visokog nivoa i standarda,gledateljstvo kao i uvijek brojno i korektno i trenutno snooker kod nas prolazi do sada kroz svoj najbolji period.

Zbog predstojećeg Europskog prvenstva,slijedeći Grand Prix održati će se tek krajem ožujka.

Hvala svima na ovom krasnom turniru, a uskoro ćemo objaviti novosti, informacije,nominacije itd.. iz snooker sporta u Hrvatskoj

Darko Hojan
IOSS,predsjednik