Treći HSL 2022. turnir održan je u zagrebačkom Snooker klubu The Nugget i donio je brojna iznenađenja.

Niti jedan od prva tri nositelja nije stigao do četvrtfinala, što se nije dogodilo već nekoliko sezona.

Prvoplasiranog na HSL rang listi, Sašu Novaka, u dramatičnoj završnici izbacio je Marko Rkman, Imran Ayaz je u decideru izgubio od Aleksandra Vučetića, a treći nositelj, Saša Šturbek, izgubio je od Renata Hermana.

Svoj nastup na turniru u četvrtfinalu su završili Igor Gavočanov (poraz od Alexandera Sabljaka), Filip Vidmar (izgubio od Hermana), Alen Rašan (poraz od Rkmana u decideru na crnoj kugli) te Antonio Dusper (izgubio u dramatičnoj završnici od Vučetića).

U polufinalnim mečevima, finale su s 2:0 izborili Aleksandar Vučetić i Alexander Sabljak, prvi nešto lakše protiv Renata Hermana, a drugi nakon nešto više neizvjesnosti protiv Marka Rkmana.

Finale je za obojicu igrača predstavljalo rijetku priliku da dohvate najvrjedniji trofej. Iako mu je to bio tek prvi nastup u finalu, Alexander Sabljak nije dozvolio da iskusniji i dosad osvojenom kolekcijom pehara bogatiji Aleksandar Vučetić zagospodari igrom te je dobio prva dva, vrlo izjednačena framea (od kojih je posebno vrijedan onaj drugi, u kojem je stizao i na kraju nadoknadio zaostatak od 30 poena razlike s vrlo malo kugli na stolu).

I treći frame je protekao u izjednačenoj borbi, koja možda nije obilovala nezaboravnom kvalitetom, ali, napetosti nije nedostajalo. Nakon što je Vučetić dosta sretno došao do smanjenja zaostatka na jedan frame razlike, u četvrtom frameu su odnosi snaga i dalje bili uravnoteženi, no na kraju Sabljak pokazuje više mirnoće i preciznosti te zasluženo dolazi do svojeg prvog naslova najboljeg na jednom HSL turniru najviše kategorije.

Sljedeći turnir na rasporedu je krajem lipnja, nakon kojeg igrači odlaze na zasluženu ljetnu stanku.

Zdrijeb-3.-HSL-TURNIR-1-1Preuzmi

Satnica-3.-HSL-TURNIR-1Preuzmi

HSL-rang-lista-25.5.2022.Preuzmi