Rezime 2. ciklusa HSL

IMG_20181125_204854

Snooker klub The Nugget Zagreb tijekom protekla dva vikenda ugostio je najbolje hrvatske snooker igrače, koji su se nadmetali na turnirima Grand Prix i Challenge kategorije.

Prednost su i ovoga puta imala 24 najbolja igrača, koji su na put ka pobjedničkim trofejima krenuli u grupnoj fazi natjecanja. U njoj se, od nositelja prve jakosne grupe, od turnira odmah oprostio Filip Šebek (The Nugget), koji je pomalo neočekivano izgubio od Nina Reskušića (BSK POT) i Kristijana Draganića (Metropolis), a prema izlaznim vratima slijedili su ga i nositelji iz druge jakosne grupe – Ivan Švehla (Mr.Q)( izgubivši od Luke Lepesića (Mr.Q) i Antonija Bezmalinovića (BSK POT)), Krešo Ceraj (Metropolis) (kojeg je zapala vrlo teška grupa s Tinom Venosom (Mr.Q) i Imranom Ayazom Khanom (BSK POT)) te finalist prvog Grand Prix turnira sezone, Darko Gašparović (BSK POT), kojeg su svladali ‘Nuggetovci’ Aleksandar Vučetić i Marko Rkman. Ostali favoriti nisu imali značajnijih problema i kvalificirali su se u eliminacijsku fazu natjecanja.

Osmina finala donijela je nekoliko interesantnih dvoboja. Tako smo imali reprizu prošlosezonskog finala PH, dvoboj između Filipa Bermanca (Mr.Q) i Edina Redžića (8Ball), a prvi nositelj je još jednom bio bolji. Saša Novak (Mr.Q) i Tin Venos nisu imali problema u ostvarivanju plasmana u nedjeljno četvrtfinale, a isto je pošlo za rukom i najvećem iznenađenju turnira – Ninu Reskušiću, koji je na doista s(p)retan način prošao i mladog hrvatskog reprezentativca, Luku Lepesića.

Preostali mečevi su bili krajnje dramatični. I dok su se Alexander Sabljak (The Nugget) i Domagoj Sajko (BSK POT) te Aleksandar Vučetić i Imran Ayaz Khan tijekom cijelog meča držali jedan uz drugoga, Darko Vranjanin (BSK POT) i Kristijan Draganić su poveli rezultatom 2:0 protiv Gorana Puškaša (Mr.Q) i Antonija Bezmalinovića. No, vodstvo im se topilo poput snijega na proljetnom suncu i na kraju su poraženi rezultatom 3:2. Istim rezultatom su i gore spomenuti Alexander Sabljak i Aleksandar Vučetić dobili svoje protivnike i sva četvrtfinalna mjesta su bila popunjena.

U njima smo ponovno imali dva ekspresna ulaska u polufinale (Bermanec protiv Bezmalinovića i Venos protiv snenog Puškaša), jednu mini dramu (Novak – Vučetić 3:1) i jedan sudar svjetova između Sabljaka i Reskušića, iz kojeg je neozlijeđen izašao potonji i time ostvario svoj najveći uspjeh u karijeri.

Tek je Saša Novak u polufinalu uspio zaustaviti nevjerojatan niz Nina Reskušića, dok se istovremeno na susjednom stolu vodio vječni klupski dvoboj Bermanec – Venos. Meč je ponovno završio pobjedom Tina Venosa (3:1) i sve je bilo spremno za veliki finale.

Meč za titulu pobjednika GP-02 je zadovoljio u svakom pogledu. Raduje činjenica da je Saša Novak (ostvario i najviši break na turniru – 56), unatoč nedostatku treninga (nešto što ga prati već dugi niz godina, ali, očigledno mu previše ne smeta) u stanju odlično parirati svim najboljim hrvatskim igračima snookera, ali do vrha na nekom od Grand Prix turnira mu uvijek nedostaje mali korak. Tako je bilo i ovaj put, budući da je Venos slomio njegov otpor tek u decideru, i to nakon što je Novak propustio izglednu priliku da se napokon dočepa 1. mjesta.

Najboljima sredinom siječnja slijedi 3. Grand Prix turnir, na kojem će se vaditi vize za Europsko prvenstvo u snookeru, koje će se u veljači 2019. održati u Izraelu.

O vizama ne trebaju brinuti igrači koji su tjedan dana poslije na istom mjestu nastupili na drugom ovosezonskom Challenge turniru, kombinaciji mladosti i igračkog neiskustva te prekaljenih majstora koji vrebaju svaku protivničku pogrešku.

U grupnoj fazi nije bilo iznenađenja, svi favoriti su prošli u osminu finala (četvorica izravno i u nedjeljno četvrtfinale), a svakako treba izdvojiti vrlo lijep meč kojeg su odigrala dva ‘poletarca’, Fran Puškaš (Mr.Q) i Mislav Jurkin (The Nugget). Na kraju je pobijedio Puškaš, a opći zaključak prisutnih gledatelja je bio da se zbog ovakvih susreta mladih igrača vrijedi nastaviti truditi oko napretka snookera u Hrvatskoj.

U četvrtfinalima, ‘uskrsnuli’ Bruno Repanić (The Nugget) ‘uzeo je mjeru’ klupskom kolegi Matiji Posariću, a isto je napravio i Krešimir Čudina (BSK POT) protiv Marijana Marjanovića (BSK POT) te si time priskrbio prvi trofej. Marinko Gojić (Metropolis) je već skupio zavidnu kolekciju pehara, no, to ga nije spriječilo da zaustavi Frana Puškaša na putu ka trofeju u premijernom nastupu na HBS turnirima. Četvrti sudionik polufinala postao je Hrvoje Bosnar (BSK POT), koji je s maksimalnih 3:0 pobijedio još jednog igrača čiji nas povratak iznimno raduje – Olega Ivaniševića.

Putnici na 3. Grand Prix su odigrali krajnje neizvjesne mečeve i odlučivale su posljednje kugle, a njih su ubacili Bruno Repanić (2:1 protiv Krešimira Čudine) i Marinko Gojić (2:1 protiv Hrvoja Bosnara).

Finale je tako bilo bogato iskustvom, a uz nekoliko ‘drhtavih’ promašaja, nije nedostajalo ni lijepih poteza, maštovitih kombinacija i hrabrih pokušaja. U svemu tome se na kraju bolje snašao Marinko Gojić i poslije dobivenog decidera, zasluženo kući odnio trofej pobjednika.

HSL službena snooker rang lista 26.11.2018.

 

Marko Rkman