Povijest biljara

Biljar se razvio na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće od tadašnjih igara koje su se odvijale na travnatoj podlozi (to je i razlog vrlo česte upotrebe zelene boje na biljarskim stolovima).

Biljar je u zatvoreni prostor prvi premjestio francuski vladar Luj XI. 1470. godine i ta je igra uglavnom bila rezervirana za aristokraciju. Štap (ke, fra. queue) za igru pojavio se potkraj 17. stoljeća. S vremenom, igra se razvijala i usvojeno je nekoliko različitih stilova, a Atlantik prelazi početkom devetnaestog stoljeća.

Biljar se prvi put u Hrvatskoj spominje 1813. godine. Igralo se na prvom katu zagrebačke kule Lotrščak. Prvi biljarski klub u Hrvatskoj osnovan je u Zagrebu 1917.godine, a Hrvatski biljarski savez osniva se 1992. godine.

Disciplina poola razvila se iz karambola, a naziv ‘pool’ dobila je zbog toga jer su stolovi često bili smješteni u prostorijama u kojima su kladitelji na konjske trke igrom prekraćivali vrijeme (termin ‘pool’ označava grupnu okladu prije utrke).

Snooker se razvio u drugoj polovici 19. stoljeća, a najzaslužniji za to su britanski vojnici u Indiji, čiji su oficiri 1874. godine u Jabalpuru došli na ideju dodavanja obojenih kugli.

Općeprihvaćen je podatak da je Sir Neville Chamberlain nazvao mladoga vojnika snookerom nakon što je potonji promašio kuglu za vrijeme igranja snookera (koji tada još nije imao ime). Tako je snooker postao sinonim za novu igru, a zapravo označava neiskusnoga igrača.