Pool – PRVENSTVO HRVATSKE 10 BALL – sažetak

rezultati-ph10

Pobjednik Roberto Bartol (Metropolis)

Eto…..iza nas je prvo sezonsko PH. Igrala se disciplina 10 ball, domaćin prvenstva prekrasni klub BK Metroplis Zagreb. Turniru je pristupio 51 natjecatelj iz 13 hrvatskih klubova. Samo natjecanje je naporno sa mnogo mečeva obzirom da se igrao repasaž do zadnjih 8 natjecatelja. S desne strane do 8 pobjeda, s lijeve do 7. Ukupno 96 mečeva.

Prva kola u desnoj strani ždrijeba protekla su bez većih iznenađenja gdje su favoriti pokazivali sigurnu igru i dobru pripremljenost za prvenstvo. Pažnju “konkurencije” je već u samom početku privukao domaći igrač Goran Gluščić, član BK Metroplisa koji je prvo s 8-7 pobijedio klupskog kolegu Davorina Meštrića, zatim se već u drugom kolu pobjedom protiv Borne Vukojevića iz osječkog Plana B pokazao kao vrlo ozbiljan konkurent. To je kasnije i potvrdio pobjedom u 3. kolu protiv Ronalda Mijatovića iz Cibalie Vinkovci te tijesnim porazom 8-7 od super favorita Ivice Putnika iz zagrebačkog BK Mosconi. U tom je meču nakon promašaja Putnika na devetki u zadnjoj partiji imao šansu za pobjedu međutim teška kugla i promašaj ga je ipak poslao u lijevu stranu ždrijeba. Iz te faze natjecanja još treba izdvojiti susret 3. kola između Tomislava Juriše člana BK Zlatar protiv imenjaka i favorita Tomislava Šušića, člana BK Desetka iz Splita. Juriša je izvrsnom igrom došao nadomak pobjede protiv Šušića međutim pri rezultatu 7-7 nakon ubačaja niza teških kugli promašuje laganu zadnju kuglu i propušta priliku za pobjedu. Juriša se kasnije opravdao da se osjećao kao malo dijete po prvi put nakon niza godina igranja, da ga je uhvatila nezamisliva trema i da je mislio da će mu srce iskočiti pri ciljanju zadnje kugle. Ako ništa, svaka čast Juriši na priznanju, imati će šansu kroz repasaž natrag u četvrtfinale.

Pa hajdemo do repasaža prokomentirati što se tamo dogodilo i tko se smijao, a tko plakao…. figurativno naravno. Oni koji su rano ispali imaju 5 ili 6 kola za odigrati, a nema povratka u slučaju poraza. Filip Bermanec, član SC Pot Zagreb je sigurno među onima u “suzama”. Njega je već u 2. kolu s lijeve strane ždrijeba izbacio Ante Morić, člana 8 Ball Sesvete sa sigurnih 7-1. Još jedan koji ima razlog za žaljenje je Mario Petrović iz BK Zlatar koji je ispustio sigurno vodstvo protiv Marka Leme iz BK Metropolis od 6-3. Pri rezultatu 6-6 propustio je izglednu priliku za pobjedu i time završio natjecanje neslavno. Lemo je kasnije na krilima pobjede protiv Petrovića odigrao maestralnu partiju protiv Siniše Rogošića člana BK Zeus iz Kaštela te napravio malo iznenađenje poslavši Rogošića na presvlačenje iz dress code-a već u subotu. Lemo je krenuo vrlo dobro u i 4. kolu rapasaža protiv Kreše Kralja iz BK Mr.Q Zagreb….rezultat 6-6, Lemo gađa laku desetku…i miss…totalna nevjerica u publici, a tek kod Leme….još jedan odlazi sa turnira u “suzama”.

Naravno, nema repasaža ako nije i Božo Primić iz BK Desetka u njemu, ali on tada i igra najbolje. Prvo je s turnira izbacio Kralja rezultatom 7-6 te je odmah zatim protiv iskusnog Ivice Medunića, BK Mr.Q pobjedom 7-4 osigurao ulazak u četvrtfinale gdje je nanizao i treći veliki skalp izbacivši s turnira prekaljenog Marka Lišnića iz Plana B te sebi osigurao minimalno brončano odličje. Kad smo već kod četvrtfinala, iznenađenje je i ispadanje s turnira Ivice Putnika kojeg je odličnom partijom i rezultatom 8-4 pobijedio jedna od Metropolisovih zvijezda Michel Bartol. Četvrtfinalom turnira oprostili su se i Tomislav Šušić, BK Desetka porazom od Roberta Bartola, BK Metropolis te Vedran Vunjak, Plan B porazom od iznenađenja turnira, ranije spomenutog Gorana Gluščića. Polufinale turnira i raspodjela odličja donijela je glatke pobjede braće Bartol protiv Primića i Gluščića koji su se očigledno iscrpili u teškim susretima kroz repasaž te nisu imali snage za veći otpor. Zanimljivost je i da su sva četiri polufinalista kroz repasaž izborili ulazak u polufinale što je pokazatelj koliko je turnir bio neizvjestan.

Veliko finale PH, klupski i bratski derbi…..Roberto Bartol na malo starijeg Michela Bartola, meč odigran potpuno opušteno se obje strane. Roberto kreće furiozno naprijed i u startu radi razliku koja je će se na kraju pokazati presudnom. Vrlo dobrom igrom i pobjedom 8-4 osvaja titulu prvaka Hrvatske za 2016 god. u disciplini 10 ball. I to je to ukratko…. slijede zahvale i ostalo pa kao i uvijek ove sezone, specijalno hvala voditelja i suca turnira usmjereno je prvo prema igračima koji su nastavili tradiciju vrhunskog ponašanja i sportskog fair playa, vrhunska kazališna atmosfera i sve u svemu, ocjena 5+ za sve. Hvala i predsjedniku HBS-a g. Zdravku Mamiću što je uveličao događaj te dodijelio pehare najboljima. Posebno hvala ide i Pruletu i njegovom teamu iz Metropolisa koji su se svojstveno potrudili kao domaćini da događaj bude jedinstven i vrlo kvalitetno organiziran. Imali smo i vrhunski live stream prijenos s turnira, događaj je upotpunila ekipa s televizije koja je snimala mečeve i napravila mnogo intervjua s igračima i organizatorima. Hvala i njima što su sudjelovali. Srdačno vas pozdravlja vaš omiljeni voditelj i vidimo se već sljedećeg vikenda na prvom PH za veterane, ovaj put domaćin je BK Desetka iz Splita.