Pool – PH (8-ball) – Roberto se vraća na vrh

PH_8-ball_2018

U gradu na Dravi protekli vikend (17.-18. veljače 2018.) održano je Prvenstvo Hrvatske u disciplini “8-ball”. Iz 11 hrvatskih klubova ukupno 52 igrača krenulo je u pohod na titulu prvaka. Pretendenata za naslov ne manjka i sve regije imaju realne šanse ponijeti kući pokoji pehar, pa čak i onaj najveći! Šušić je već isprobao težinu najvećeg pehara u Sesvetama, Lišnić je osvojio zadnje kolo prve lige, Roberto ima polufinale sa zadnjeg turnira PH; a tu su još i imena koja nisu visoko na rang-listama, ali kao što će se i vidjeti to nije odraz njihove stvarne kvalitete.

U prvom kolu favoriti većinom nemaju problema, pa ćemo izdvojiti dva meča koji ne pripadaju u tu grupu. U izjednačenom susretu Zoran Husul pokazuje bolju formu i sa 8:6 prolazi Domagoja Lončareka koji se cijelu sezonu nikako da stabilizira svoju igru. Vladimir Škvorc neugodno se iznenadio kvalitetom igre koju je ponudio Tomislav Cvitanušić. Poznat kao “turnirski igrač” Tomislav se očito dobro pripremio za njegovu najdražu disciplinu. Sa uvjerljivih 8:4 šalje Vladimira u ranu fazu repassagea.

U W1 rundi mladi Tin Petljak u “hill-hill” meču prolazi Krešu Ivana Kralja. Tin je posebno motiviran porazom iz njihovog prošlog susreta i ovaj puta na stol stavlja svoju najbolju igru. U jakom meču prvi dolazi do sedam, ali Kralj je iskusan i u dobroj formi, pa sustiže i poravnava rezultat. Tin razbija u zadnjem slaganju i završava partiju bez promašaja. Ovo je za njega velika pobjeda u kojoj je pokazao da jako dobro podnosi pritisak velikih mečeva. U drugom “hill-hill” meču runde između Škorića i Gluščića zadnje slaganje odlazi na Goranovu stranu. Matošević igra odlično protiv Šole, odlazi u prednost i kontrolira meč. Povremene Šoline greške ne dozvoljavaju mu ozbiljnije zaprijetiti, pa Matošević čvrsto završava meč rezultatom 8:5. U istoj rundi Saša Đukić nudi dobru igru u meču protiv Zorana Husula koji ne uspijeva ponoviti fokus iz prethodnog susreta. Đukić prolazi po desnoj strani (8:6). U još jednom jakom ogledu Ivo Milin prolazi Ivana Vickovića (8:5).

Na lijevoj strani nižu se neizvjesni mečevi. Ivan Lišnić na “hillu” prolazi Markanovića (7:6), Škvorcu nije lako protv klubskog kolege Maria Demikelija (7:5), Ronald Mijatović gusto protiv Zorana Dmitrovića (7:5), a Filip kotromanović kontrolira meč protiv Mare Marčinka (7:5).

U WQ rundu po desnoj strani najteži posao imaju Tomislav Šušić protiv Filipa Bermanca (8:7) i Božo Primić protiv Luke Kutleše (8:7). Cvitanušić nastavlja sa sjajnom i čvrstom igrom za koju Petljak nema riješenja (8:4). Matošević je isto u odličnoj formi, pa u lijevo šalje Gluščića (8:5). Ivo Milin nastavlja sa jakom igrom, a nova žrtva je Ante Šustić (8:5). Ivan Peras nije našao način zaprijetiti Robertu Bartolu (2:8), a u klupskom derbiju Krešimir Vuković igra odlično i prolazi Vedrana Vunjaka (8:4).

Kako turnir uzima maha repassage postaje sve zahtjevniji. Subota završava sa L3 rundom u kojoj Marko Lišnić teškom mukom prolazi brata Ivana (7:5) i ostaje u turniru, no isto ne polazi za rukom Anti Šoli. Igor Škorić uzima zadnju partiju i Ante se oprašta od turnira (7:6).

Lijeva strana nastavlja se i u nedjelju ujutro istim tonom. Marko Lišnić ponovo kroz ušicu igle, ovaj puta protiv Gluščića (7:6). Tonči Morić pri vodstvu 6:4 daje Petljaku šansu koju ovaj koristi i pobjeđuje još jedan “hill-hill” meč (6:7). Kristijan Draganić istim rezultatom zaustavlja Šustića (7:6).

Kroz WQ u knock-out fazu direktno ulaze Tomislav Šušić, Božo Primić, Roberto Bartol i Krešimir Vuković. Cvitanušić, unatoč solidnoj igri, nije mogao protiv Šušića (4:8), Roberto je bio konkretniji od brata Michela (8:4), Matošević protiv Primića nije dao svoj maksimum (4:8), a Vuković je sa najmanje puštenih partija bolji od Milina (8:3).

U LQ rundi Michel zaustavlja Marka Lišnića (7:4), Cvitanušić odigrava još jedan izvrstan meč sada protiv Kristijana Draganića (7:4), Kralj nakon trillera u L4 rundi (7:6 protiv Borne Vukojevića) ovaj puta lakše protiv Matoševića (7:3), a Bermancu su potrebne sve partije da potvrdi prolaz protiv Milina (7:6).

Četvrtfinalni mečevi donijeli su nova uzbuđenja. U ponovnom susretu Šušića i Bermanca; Tomo bolje otvara meč i odlazi u bodovnu prednost. Pri rezultatu 6:2 Šušić gađa osmicu za “hill”, pogađa je, ali ulazi i bijela kugla. Istog trenutka inercija stola prelazi na Filipovu stranu. Bermanec gradi partiju po partiju, ima bolji “brejk”, pa okreće rezultat i prolazi u polufinale (8:6). Cvitanušić nastavlja oduševljavati domaću publiku. Primić nije očekivao da bi se mogao naći u zaostatku, a Tomislav zna jako dobro vršiti kontinuirani pritisak na protivnika. Čvrsto kroz meč održava prednost, ne daje prilike za preokret i ulazi u polufinale sa 8:5. Braća Bartol puno su uvjerljiviji u svojim četvrtfinalima. Michel brzo lomi otpor Vukovića (8:3) koji je odigrao odličan turnir, ali nije imao dovoljno kondicije za dalje; a Roberto je sa 8:4 uvjerljiviji od Kralja.

Nije puno nedostajalo Tomislavu do finala. Bermanec je doduše otvorio puno bolje i vodio tijekom cijelog meča. No nakon 6:2 Cvitanušić je nanizao nekoliko partija i opasno se približio. Filip ipak ostaje smiren i osigurava finale (8:6). Velike čestitke “Cviti” na velikom rezultatu, a siguran smo da još nismo sve ni vidjeli! S druge strane ponavlja se susret braće Bartol. Roberto je ovaj puta još uvjerljiviji i sa 8:3 ulazi u finale.

U finalu je bilo očito da je turnir isfiltrirao dva najbolja igrača. Uslijedila je odlična igra sa obje strane sa vrlo malo grešaka, a pobjedu je na kraju odnio igrač sa više želje – Roberto Bartol (8:5).

Roberto Bartol državni je prvak u disciplini “8-ball”! Čestitamo i zadovoljstvo nam je vidjeti da je Roberto ponovo pronašao put prema vrhu! Velike čestitke i Filipu Bermancu na drugom mjestu, koji je odigrao i najdramatičnije mečeve turnira; te Michelu Bartolu i Tomislavu Cvitanušiću na osvojenim trećim mjestima.

Dva od četiri moguća prvaka u sezoni 2017/2018 su već poznata. Ime prvaka u disciplini “straight-pool” saznat ćemo krajem travnja. Borba za reprezentaciju je u punom jeku, a mislim da možemo biti jako zadovoljni razinom igre na prvenstvima Hrvatske. Pravi ispiti čini se tek dolaze…

Sportski pozdrav

 

Prvenstvo Hrvatske (8-ball) u sezoni 2017/18. održati će se za vikend 17. i 18. veljače 2018. godine u biljarskom klubu “PlanB” u Osijeku.

Prijavljeni igrači i ždrijeb – cuescore

Prijavu za nastup na natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji dostavlja matični klub (skupno za sve natjecatelje). Na turniru se mogu natjecati svi licencirani natjecatelji HBS-a koji su ostvarili pravo nastupa na natjecanjima kategorije Prvenstvo Hrvatske. Prijava se dostavlja organizatoru u pisanom obliku na e-mail adresu, crotour@biljar.hr (zadnji rok za prijavu je srijeda 14. veljače 2018. do 24 sata). Prijava mora sadržavati ime i prezime natjecatelja, godinu rođenja, klub za koji natjecatelj nastupa.

Nakon roka za prijavu klub je dužan na web stranici saveza saznati sve obavijesti o natjecanju (ili telefonom kontaktirati organizatora i primiti na znanje sve obavijesti o natjecanju). Ždrijeb turnira biti će obavljen i objavljen najkasnije u petak u jutarnjim satima, svi zainteresirani mogu pristupiti ždrijebu turnira (za detalje je potrebno kontaktirati voditelja turnira). Kotizacija za turnir iznosi 200,00 kn. Uplata kotizacije moguća je gotovinom prije početka turnira.

Natjecatelj može otkazati nastup na turniru do 24 sata prije početka natjecanja. Nakon tog roka natjecatelj može otkazati nastup samo uz liječničku potvrdu. U slučaju nepropisne odjave natjecatelj podliježe sankcijama koje su navedene u Stegovnom Pravilniku HBS-a. Nepravovremeno odjavljeni natjecatelji ne dobivaju bodove za taj turnir.

Obveze:

Molimo sve igrače da se informiraju kod svojih klupskih predstavnika o licencama i pristupnicama koji su potrebni za nastupanje na turnirima. Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite se na službeni e-mail saveza. Podsjećamo sve predstavnike klubova da svi prijavljeni igrači moraju imati uredno riješene papire za natjecateljsku sezonu jer u protivnom neće moći nastupiti na turniru. Molimo igrače da 30 minuta prije svog susreta budu u prostoru za natjecanje. Također, molimo igrače da se pridržavaju pravila dress code-a te ostalih pravila određenih pravilnikom natjecanja, jer u protivnom neće moći nastupiti na turniru.

Za sva ostala pitanja ili pojašnjenja stojimo vam na raspolaganju te vas molimo da se obratite na službeni e-mail saveza (hbs@biljar.hr).