Pool – PH Veterani – sažetak

Plakati-HBS-face-veteransko

PRVENSTVO HRVATSKE ZA VETERANE

rođeni 1975 godine i stariji

04.-05.02.2017 @ BK 8 ball Sesvete

Discipline straight pool & 9 ball

Nakon iscrpljujućeg  “južinom pogođenog” vikenda prvenstvo Hrvatske za veterane privedeno je kraju. Sa odigrana četiri turnira (8ball, 10ball, 9ball, straight) dobili smo finalni poredak veteranskog prvenstva.
Pohvale svim igračima za primjereno ponašanje u ovim vremenski nestabilnim uvjetima.

Straight – subota

Na putu prema polufinalu jasno su se istaknuli favoriti za medalje. Neki su to pokazali lakim prolaskom po desnoj strani, a neki čvrstim mečevima i čeličnom voljom. U prvom kolu nalaze se Zvonko Tetec i Ante morić, oba sa puno iskustva i ljubavi prema straight poolu. Nakon izjednačenog početka Zvone radi seriju od 40 i odlazi u rezultatsku prednost 68:33. Nakon par manjih izmjena Tonči odgovara sa serijama 26 i 25, te dolazi u vodstvo 97:77. Zvonko se nije pokolebao, nego koristi ponuđenu priliku i prvi prelazi preko linije – 100:97. Tetec nakon toga bez puno muke pobjeđuje Jurišu i zajedno sa Šustićem, koji nije imao problema protiv Petrovića i poslije toga Šilića, ulazi direktno u polufinale. Lijeva strana ponudila je još jedan triler. Morić se u repassageu nalazi sa Sašom Kušterom. Saša bolje otvara meč, pa sa serijom 28 odlazi u prednost. Prednost održava do kraja meča. Kod rezultata 70:55 Saša ima 4 kugle na stolu, te mu je potrebna još jedna kugla iz novog trokuta. Stavlja se u dobru poziciju za otvor, pametno bira lagani otvorni udarac, ali na nesreću bijela ostaje zaljepljena u trokut bez mogućeg ubačaja za izlaz. Morić prihvaća priliku i kratkim serijama uspijeva izaći prvi – 75:74. U polufinale sa lijeve strane vraćaju se Morić lakom pobjedom protiv Šilića – 75:14 i Juriša sa tijesnim prolaskom protiv Bokšića – 75:67.

U polufinalu po drugi put sastaju se Tetec i Morić. Ovaj puta Tetec uspješno održava rezultatsku prednost kroz cijeli meč, te pobjeđuje sa 100:59. S druge strane Šustić još uvjerljivije prolazi Jurišu sa 100:45.

Prije finala činilo se da Šustić ima blagu prednost. Pobjede su bile bez većih problema, pa se do finala trošio manje nego Zvonko. No iskusni Zvone na samom početku meča u dvije serije stvara preko 40 bodova prednosti i stavlja Šustića u podređenu poziciju. Tetec iskusno održava, pa povećava bodovnu prednost, te izlazi sa rezultatom 100:40.

Čestitke Zvonko! Jako dobar turnir!

9 ball – nedjelja

Jučerašnje finaliste nedjeljni ždrijeb ukrižio je već za ulaz u polufinale po desnoj strani. U neizvjesnom meču Šustić ipak nalazi bolju formu i sa 9:7 ulazi u polufinale direktno dok Teteca šalje u finale repassagea. Denis Budak se u pretkolu nalazi sa Perasom. Kao česti sparing partneri međusobno se igrački dobro poznaju i nije čudo da meč odlazi na hill-hill iz kojeg Denis izlazi kao pobjednik sa 9:8. Nakon meča protiv Petrovića 9:5, Denis se za ulazak u polufinale susreće sa Tomislavom Suhanekom. Tijekom izjednačenog meča Suhanek osjeti da Denisu ponestaje snage i da polako podliježe pritisku. Pri rezultatu 6:5 za Suhaneka, Denis lijepom igrom ide prema poravnanju rezultata, ali promašuje laganu devetku. Zbog nesmotrenog udaranja bijele kugle sudac Denisu oduzima slijedeću partiju – 8:5, a Denis odlučuje predati meč, nebili se pribrao za nadolazeće finale repassagea. Sa lijeve strane u polufinale se vraća Zvonko Tetec pobjedom protiv Juriše 8:5. Drugi povratnik je Denis Budak koji protiv Mladena Severa uzima rano vodstvo od 6:0. Sever se vraća, ali na 6:5 promašuje devetku za poravnanje rezultata. Sada smireni i oporavljeni Denis koristi tu priliku, te dobija i slijedeću partiju za prolaz – 8:5.

U polufinalu Šustić protiv Budaka pokazuje blagu nesigurnost koji Denis koristi, te meč stoji u poravnanju 6:6. Ipak Šustić dočekuje Denisovu grešku i izlazi sa 9:6. U drugom meču neizvjesnost traje do samog kraja. Suhanek igra “kao violina”, ali Tetec iskusno drži priključak sve do hill-hilla. U zadnjoj partiji Tetec razbija, ali ništa ne ulazi. Tomislav suvereno završava otvoreni stol i izlazi sa 9:8.

Finale je ispočetka u poravnanju. Suhanek ne koristi dvije prilike za priključak, a Šustić nalazi svoj centar i ubacuje u višu brzinu. U izvedbu se uključuje i konstantan brejk i Šustić u kratkom vremenu izlazi sa rezultatom 9:2.

Čestitamo pobjedniku na izvrsnoj igri, posebno u finalnom meču!

Nakon odigrana četiri turnira veteranskog prvenstva Hrvatske ukupni pobjednik za sezonu 2016/2017 je Zvonko Tetec BK Merit sa 1540 bodova. Drugi je Vedran Gracin BK Merit sa 1010, a treći Mario Petrović BK Zlatar sa 1000 bodova.

Lijep pozdrav svim sudionicima, a i gledateljima koji su došli bodriti igrače i učiniti ovo prvenstvo još zanimljivijim.

U nastavku pogledajte ždrijebove pojedinačnih disciplina i ukupnu rang listu!

Ždrijebstraight pool

Ždrijebnine ball

Rang lista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prijave do četvrtka 02.02.2017 do 24h

Veteransko PH organizirano je na nivou države. U sezoni održat će se četiri natjecanja u disciplinama “8ball”, “10ball”, “9ball” i disciplini “14.1”. Prvenstvo Hrvatske za Veterane u biljaru obuhvaća četiri turnira pod nazivom Veteranski cup. Turniri će se odigrat u dva vikenda, po sistemu “dvije discipline u vikendu”.

Ždrijeb će biti u SUBOTU neposredno pred turnir, tako da se svi mole biti nazočni za prvi susret u 10h u subotu.

Popis igrača:

Straight pool (subota)

1. Saša Kušter
2. Mario Petrović
3. Ante Šustić
4. Berislav Šilić
5. Zvonko Tetec
6. Vedran Gracin
7. Zdenko Bokšić
8. Mladen Sever
9. Ante Morić
10. Tomislav Juriša

9 ball (nedjelja)

1. Mario Petrović
2. Tomislav Juriša
3. Ante Šustić
4. Berislav Šilić
5. Zvonko Tetec
6. Vedran Gracin
7. Stjepko Hunjet
8. Ivan Peras
9. Mladen Sever
10. Denis Budak
11. Tomislav Suhanek

Prijava:

Prvenstvo Hrvatske u konkurenciji veterana je otvorenog tipa te su prijave otvorene za sve licencirane natjecatelje u sezoni koji su sudjelovali rođeni 1975. godine i stariji.

Prijava se vrši putem e-maila na: hbs@biljar.hr

Prijavu za nastup na natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji dostavlja matični klub (skupno za sve natjecatelje). Prijava se dostavlja organizatoru u pisanom obliku na e-mail adresu hbs@biljar.hr, a krajnji rok za prijavu je četvrtak u ponoć (02.02.2017.), kod slanja email-a uključite opciju “Reading conformation” kako bi dobili potvrdu primitka Vašeg emaila.

Prijava mora sadržavati ime i prezime natjecatelja, godinu rođenja, klub za koji natjecatelj nastupa, naziv i kategoriju natjecanja te dan dolaska natjecatelja (petak ili subota, kako bi mogli orgnizirati natjecanje što efektivnije).

Natjecatelj može otkazati nastup na turniru do 24h prije početka natjecanja. Nakon tog roka natjecatelj može otkazati nastup samo uz liječničku potvrdu ili službeni zapisnik; u protivnom podliježe kazni.

Nakon roka za prijavu i prije roka za odjavu klub je dužan na web stranici saveza saznati sve obavijesti o natjecanju (ili telefonom kontaktirati organizatora i primiti na znanje sve obavijesti o natjecanju). U slučaju nepropisne odjave natjecatelj podliježe sankcijama koje su navedene u Stegovnom Pravilniku HBS-a. Nepravovremeno odjavljeni natjecatelji ne dobivaju bodove za taj turnir.

Ždrijeb:

Svi turniri u konkurenciji Veterana igraju se po dvostrukom knock-out sistemu a Rang lista se formira zbrajanjem bodova sa svakog Veteranskog cup-a u jedinstvenu listu. Popis prijavljenih biti će objavljen u petak do 12h.

Nagrade:

Pobjednici turnira postaju veteranski prvaci Hrvatske u disciplinama “Devetka” i “Straight pool”.

 Reprezentacija:

Reprezentaciju u veteranskoj konkurenciji čine najbolje plasirani veterani na završnoj rang listi (broj reprezentativaca ovisi o tome koliko mjesta EPBF dodijeli Hrvatskoj za pojedino natjecanje). Za najbolje veterane savez će stipendirati kotizacije za predstojeće Europsko prvenstvo veterana (Nizozemska, Leende, kolovoz 2017. godine) i to na način da će prvoplasiranom platiti tri kotizacije za tri discipline, drugoplasiranom dvije kotizacije za dvije discipline i trećem jednu. Troškove puta, smještaja i ostalog natjecatelji sami pokrivaju. U slučaju osvajanja pojedinačne medalje na istom, troškovi puta, smještaja i kotizacije biti će refundirani osvajaču.

Obveze:

Molimo sve igrače da se informiraju kod svojih klupskih predstavnika o licencama i pristupnicama koji su potrebni za nastupanje na turnirima. Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite se na službeni email saveza. Podsjećam sve predstavnike klubova da svi prijavljeni igrači moraju imati uredno riješene papire za natjecateljsku sezonu jer u protivnom neće moći nastupiti na turniru.

Molimo igrače da pola sata prije svog susreta budu u prostoru za natjecanje. Također, molimo igrače da se pridržavaju pravila dress code-a te ostalih pravila određenih pravilnikom natjecanja, jer u protivnom neće moći nastupiti na turniru.

Kako je krenula nova biljarska sezona a obzirom da su uvedene promjene u sustav natjecanja, sukladno tome molimo sve one koje se tiče da pročitaju Sportski i Registracijski pravilnik. Kalendar pool natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji će objavljen je na web stranicama Saveza (www.biljar.hr) pod rubrikom kalendar.

Za sva ostala pitanja ili pojašnjenja stojimo vam na raspolaganju te vas molimo da se obratite na službeni e-mail saveza ( hbs@biljar.hr).