Pool – OTVORENO PH – 9ball – sažetak

roberto

OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE

11-12.03.2017 @ BK Metropolis Zagreb

Disciplina 9-ball

Evo nas na kraju sezone 2016/2017. S nestrpljenjem čekali smo vidjeti kako će se razviti posljednje Otvoreno prvenstvo Hrvatske, a posebno kakvu igru će pokazati Roberto Bartol. Uz ostale uspjehe u sezoni (drugo mjesto u 1.HBL, osvojeno klupsko PH) Roberto je osvojio prva tri Otvorena prvenstva Hrvatske, pa je ovaj turnir za njega imao posebno značenje. Nakon cijele sezone ostalo je još samo 39 igrača između njega i kolekcije pehara svih disciplina OPH.

Subota

Prvo kolo nudi prvu zanimljivost. Maro Marčinko suvereno sa 9-4 prolazi prvoligaša Vladimira Škvorca. Nažalost već u slijedećoj rundi Željko Dozan mu rezultatom 9-5 ne dozvoljava dalje po desnoj strani. Druga runda nudi i prvo veliko iznenađenje. Mladi Ante Šola ulazi čvrsto i koncentrirano u meč protiv Roberta Bartola, te razvija veliku prednost na samom početku. Roberto se budi prekasno, a Šola ostaje nepokoleban do kraja i osvaja meč 9-5. Krešo Kralj sa Zvonkom Tetecom igra hill-hill meč, ostaje pribraniji u završnici i pobjeđuje sa 9-8. Ivica Medunić bolje otvara meč protiv Šustića. Šustić se uspjeva sabrati i počinje upisivati partije na svoj konto, ali prekasno. Medunić koristi svoje prilike i prolazi dalje sa 9-6.

WQ

Ivica Putnik je u vrhunskoj formi pred Europsko prvenstvo i bez problema prolazi u zadnjih šesnaest pobjedom protiv Herjavića 9-1. Bez puno muke u nedjelju ulazi i Goran Gluščić koji sa uvjerljivih 9-2 prolazi Željka Dozana. Ivan Pavošević ulazi nepopustljivo u meč protiv Medunića, zadržava visok nivo igre i prolazi u nedjelju sa 9-4. Sa desne strane prošli su još Ante Šola, Ante Morić, Domagoj Lončarek, Michel Bartol i Krešo Kralj.

LQ

S lijeve strane za ulaz bore se Robert Burić i Ivan Prusac. Prusac je već u prvom kolu repassagea bio na korak do izlaza s turnira, ali je u zadnjem trenutku odlučio ustrajati i okrenio Tomislava Jurišu sa 1-7 na 8-7. Uz novoostvareni zalet lako prolazi Ivana Samaržiju sa 8-4. Protiv Burića zadatak je bio malo teži, ali Prusac u potpunosti koristi “povratak u život” i prolazi u nedjeljnu osminu finala sa 8-6. Šustić odigrava triler meč sa Kristijanom Draganićem i pobjeđuje na hillu 8-7. Ni Robertu nije lagano na lijevoj strani. U L2 susreće se sa malo poznatim Hrvojem Hrgovićem (BK Zeus) koji nema strpljenja za Robertove greške, pa odvodi meč u završnicu. Ipak na hillu Roberto uspješno zadržava fokus i prolazi sa 8-7. Za ulazak u nedjelju Roberto odigrava bolji meč protiv Željka Dozana i pobjeđuje sa 8-4. Sa lijeve strane prošli su još Nino Porić, Ivan Peras, Zrinka Antonijević, Ivica Medunić i Saša Kušter.

Nedjelja

1/8

Ante Šustić otvara bolje protiv Kreše Kralja i stvara dvije partije razlike. Kroz meč održava vodstvo, pa izlazi sa 9-6. Ivica Putnik nastavlja u visokom ritmu i uvjerljivo prolazi Kuštera sa 9-0. Ante Morić lako kontrolira meč protiv klupskog kolege Perasa i pobjeđuje sa 9-5. Pravi triler meč odvijao se na tv stolu između Ivice Medunića i Ante Šole. Šola je u subotu pokazao vrhunsku igru, a isto tako je nastavio i u nedjelju. Pružio je čvrst otpor Medunići i prvi došao na hill. Medunić ipak ne popušta i koncentrirano i sam dolazi do 8 partija. U zadnjoj partiji Ivici ništa ne ulazi iz razbijanja, a Šola igra safe. Medunić odgovara sa safe udarcem, nakon kojeg Šola ostavlja tešku jedinicu preko stola. Medunić pokazuje iznimnu mentalnu stabilnost, pogađa jedinicu, završava partiju i prolazi u četvrtfinale. Ostali četvrtfinalisti su Domagoj Lončarek (9-6 protiv Zrinke Antonijević), Michel Bartol (9-3 protiv Nine Porića), Goran Gluščić (9-6 protiv Ivana Prusca) i Roberto Bartol (9-5 protiv Ivana Pavoševića).

QF

Medunić u kontroliranom meču dosta lagano prolazi Antu Morića sa 9-3. Isto tako vrhunskom igrom i bez puno problema Šustić pobjeđuje Gluščića 9-1. Veliki triler odigrao se između Domagoja Lončareka i Michela Bartola. U tijesnom meču oba igrača su na hillu. Domagoj prvi dolazi u priliku, čisti stol, ali nesigurno odigrava zicer devetku i ostavlja Michelu laganu priliku za pobjedu. Ipak i kod Michela pritisak za ulaz u polufinale je očit, pa i on jednostavnu devetku pogađa u “špic”. Ovaj puta Domagoj se uspjeva smiriti i pogađa za pobjedu 9-8. Ivica Putnik otvara bolje od Roberta Bartola i brzo dolazi u rezultatsku prednost 5-2. Ipak propušta priliku za povećanje vodstva i Roberto niže četiri partije za redom. Nakon nekoliko izmjena partije za partiju rezultat je 7-7. Putnik dobro razbija, ali radi faul na dvojci i ostavlja Robertu otvoren stol 8-7. U slijedećoj partiji Roberto kontrolira poziciju i ostavlja Putniku safe na trojci. Putnik skače, zabija, ali bijela od “tuša” sa peticom nalazi rupu. Roberto lako završava partiju i prolazi sa 9-7.

SF

Pobjeda nad Putnikom Robertu je dala novu inerciju, pa u slijedećem meču lako prolazi Šustića. Šustić u meč ulazi nekarakteristično loše. I Roberto čini pokoju pogrešku, ali Šustić ih ne koristi. Nakon početnog dijela meča Roberto se stabilizira, hvata zalet i prolazi sa 9-0. Na drugoj strani Medunić kontrolira meč protiv Lončareka i pobjeđuje sa 9-5.

Final

Finalni meč oba igrača otvaraju vrlo čvrsto. Nakon pet partija vidjeli smo tri završene “iz štapa”, a rezultat je 3-2 za Roberta. Nakon toga slijedeće tri partije uzima Roberto, ali Medunić ne posustaje pa istom mjerom vraća nazad i stavlja rezultat na 6-5. U nastavku Roberto dolazi na hill, a Ivica uspijeva smanjiti zaostatak za jednu partiju 8-6. Roberto razbija, već slijedećim udarcem zabija dvojku, razdvaja kompliciranu trojku i završava otvoreni stol za pobjedu 9-6!

Roberto Bartol osvaja i 4. turnir Otvorenog prvenstva Hrvatske!

Čestitamo Robertu na velikom uspjehu. U današnjoj konkurenciji osvojiti sve četiri discipline OPH je velik podvig koji će ući u anale HBS-a. Pozdravljamo sve natjecatelje, a i ostale koji su svojim prisustvom uvećali završni turnir sezone 2016/2017.

Sada većini natjecatelja slijedi zaslužena pauza i odmor od plavetnila biljarskih sala. Ostaje nam pratiti naše reprezentativce na Europskom prvenstvu u Portugalu. Želimo im puno sreće i dobre rezultate!

Lijep pozdrav do novog pisanja u novoj sezoni!