Pool – Juniorsko prvenstvo Hrvatske – sažetak

PH_jun4

Prvenstvo Hrvatske za juniore – sezona 2016/2017

Pobjednici
10ball – Ivan Galić
8ball – Ante Šola
9Ball – Karlo Salkić

Prošlog vikenda u BK “8ball” u Sesvetama odigrano je prvenstvo Hrvatske za juniore. Natjecalo se devet momaka u tri discipline (10ball, 8ball, 9ball) odigrane kroz naporna dva dana. Brojčano se čini malo natjecatelja, ali ako ste kao i ja svjedočili kvaliteti igre naših juniora jasno vam je da hrvatski biljar ima svijetlu budućnost.
U subotu, rano ujutro, dok sam ulazio u klub dočekao me poznat zvuk. Sudaranje kugli, kiksanje štapova…. Na rubu strpljenja igrači se prilagođavaju stolovima, oštre udarce i maštaju o pobjedi. Siguran sam da nisu puno spavali noć prije. Favoriti i prvoligaši Ante Šola i Domagoj Lončarek potajno su se nadali međusobno podijeliti najsjajnija odličja, no kako to često bude, kugle pričaju svoju priču.

Desetka

Prvi meč turnira odmah je pokazao da se sva očekivanja i procjene mogu ostaviti vani na sesvetskoj hladnoći. Svima (do sada) malo poznati Ivan Galić glatko pobjeđuje Tina Petljaka rezultatom 6:1. Četrnaestogodišnji Ivan (BK “Sneaky Pete”) na “posudbi” u Njemačkoj, krade pažnju svih prisutnih kvalitetom igre i pristupom kojima teže daleko iskusniji igrači. Ovo je bio znak upozorenja za ostale da ako misle do odličja, moraju naći svoju najbolju igru. Najozbiljnije je to shvatio Domagoj Lončarek koji već u slijedećem kolu šalje Ivana u repassage rezultatom 6:1. U drugom kolu u polufinale direktno se plasiraju Edo Redžić sjajnom pobjedom protiv Lončareka 6:3 i Ante Šola pobjedivši Karla Salkića 6:3.
S lijeve strane za povratak nalaze se Puljić i Lončarek, te nakon velikog vodstva Lončareka meč ipak odlazi do samog kraja. Pri rezultatu 5:5 Puljić ima bijelu u ruci, ali iz nepažnje (čitaj pritiska) slučajno pomiče desetku štapom te bijelu prepušta Lončareku koji uspijeva završiti partiju. U drugom finalu repassagea Salkić pruža dobar otpor Ivanu Galiću, ali Ivan ostaje miran, koristi greške protivnika te pobjeđuje sa 6:3.
U polufinalu Lončarek kontrolira cijeli meč i nadigrava Šolu 6:3. Drugi polufinalni meč odigrali su Ivan Galić i Edo Redžić. Ivanovo rano vodstvo bilo je preveliko da ga Edo stigne, te meč završava 6:4 za Ivana.
Lončarek je u finalu izgubio zalet. Triler protiv Puljića i iznimno trošenje protiv Šole u polufinalu uzeli su danak. S druge strane Galić u zaletu odigrava vrhunski meč i pobjeđuje rezultatom 6:2.

Osmica

Direktan ulaz u polufinale u osmici ostvarili su Ante Šola pobjedama protiv Luke Galića 6:2 i Jere Puljića 6:2, te Ivan Galić pobjedama protiv Karla Salkića 6:4, Domagoja Lončareka 6:3 i Ede Redžića 6:3. Lijeva strana u subotu je odigrana do finala repassagea u koja su se uvjerljivo plasirali Lončarek, Puljić, Redžić i Salkić. U nedjelju ujutro za povratak u polufinale Lončarek uvjerljivo savladava Puljića sa 6:1, a Salkić pobjeđuje Redžića sa 6:4. Redžić bi možda pružio i bolju igru da je na meč došao ranije i dao si vremena za pripremu, a ne u zadnjoj sekundi. Al eto… na greškama se uči.
Lončarek koji se osvježio nakon iscrpljujuće subote u polufinalu uspijeva uzeti mjeru Ivanu Galiću i prolazi u finale sa 6:4, dok s druge strane Ante Šola odigrava vrhunski meč protiv Salkića i ostavlja ga bez upisa 6:0. U finalu Lončarek koristi ishitrenu pogrešku Šole i održava meč u poravnanju, ali Šola se brzo primiruje, pojačava pritisak i dolazi do pobjede 6:3.

Devetka

Na putu prema polufinalu nekoliko mečeva je zaslužilo pažnju. U pretkolu Luka Galić zaprijetio je straijem bratu Ivanu i držao meč u poravnanju do samog kraja. Ivan je ipak izašao kao pojednik 7:5. Jere Puljić je u prvom kolu protiv Salkića opet bio na “brdu”, ali je partija opet otišla na stranu protivnika. I sa lijeve strane je Lončareka stavio na kušnju u tijesnom meču koji je završio 7:5 za Lončareka. Bez brige Jere, sve se to vrati… Edo Redžić se za finale repassagea uhvatio u koštac sa Karlom Duževićem. Karlo kao da se probudio tek u trećoj disciplini. Uzevši rano vodstvo skinuo je osmjeh s Edinog lica. Edo se dobro pomučio da meč ode na hill-hill, te u zadnjoj partiji namjestio sejf kada je Karlo imao dva faula. Skok, kugla nađena, ali nažalost bijela nalazi rupu. Nakon tolike muke Edi nije ostalo snage za finale repassagea, te mu Ivan Galić ne dozvoljava upis na tablu – 7:0 za Ivana. U drugom kvalifikacijskom meču Tin Petljak nalazi svoj ritam, kontrolira meč i drži egal protiv Lončareka. Lončarek ipak nalazi višu brzinu i privodi meč kraju sa 7:5.
U polufinala direktno su se plasirali Salkić i Šola. Salkiću je došao Lončarek koji se kao i u subotu poprilično iscripio u mečevima prije. Salkić čvrsto koristi svaku Lončarekovu grešku te prolazi u finale sa 7:2. U drugom polufinalu Ivan Galić odigrava još jedan vrhunski meč. Šolina solidna igra presječena je sa ponekom pogreškom, a te Ivan u potpunosti iskorištava i prolazi u finale sa 7:3.
U finalu nakon izjednačenog početka kontrolu meča uzima Ivan i odlazi na 6:4. Ima priliku za pobjedu, ali je ne koristi. Salkić pažljivo koristi ponuđenu priliku i izjednačava rezultat na 6:6. U zadnjoj partiji Ivan se nalazi u prilici za izlaz, ali griješi na petici. Karlo iskorištava priliku i ponovo pokazuje stabilnost koja ga je krasila cijeli turnir. Četiri zahtjevna udarca pod pritiskom i Karlo Salkić osvaja zlatnu medalju sa 7:6.

Čestitamo pobjednicima, osvajačima medalja i ostalim juniorima na kvalitetnoj igri, a posebno na primjerenom sportskom ponašanju – nešto što bi starije kolege mogli od vas naučiti.

Posebne čestitke idu roditeljima na uloženom trudu. Budite ponosni na ove momke!
U nastavku pogledajte ždrijebove pojedinačnih disciplina i juniorsku rang listu.

10ball
8ball
9ball

Juniori – rang lista

Lijep pozdrav do slijedećeg sportskog druženja!