Pool – 2.HBL Jug – Knežić osvaja 3. turnir

Plakati-2hbl-jug

2.HBL Jug – 3. turnir (8-ball) – BK Zeus

U subotu (03.02.2018.) biljar klub “Zeus” bio je domaćin 3. turnira 2. HBL na kojem se igrala disciplina 8-ball. Prijavilo se 44 igrača, a s obzirom na RTO 8 / RPS 7; jasno je bilo da će se pet stolova u Kaštelama napuštati tek u kasne sate.

Pored nekoliko iznimaka, u prvim rundama favoriti prolaze dalje. Mario Sopta nije očekivao tako jak otpor Antona Tadina, pa pobjedu upisuje tek u zadnjoj mogućoj partiji. Isto se dogodilo i Andrasu Varadiju kojeg do samog “hilla” tjera Tomislav Ljulj. Čak štoviše, Andras je opasno visio. Ljuj u zadnjoj partiji gađa crnu u srednju rupu, pogađa, međutim i bijela krene za njom u istu rupu….. šok totalni. Među iznimkama je sigurno Mihovil Kovačić koji nakon pobjede u teškom prvom kolu protiv Borisa Pranića u drugoj rundi s ponovljenim rezultatom (8:7) na lijevu stranu šalje prvog nositelja – Željana Radosavljevića. Još jedna žrtva drugog kola je Hrvoje Žaja koji na “hillu” pada od ruke Radoslava Knežića. Nebrušeni dijamant BK Desetke ovaj vikend stolovima pristupa sa neobičnom aurom oko sebe.

U subotu naveče sa winner strane u knock-out fazu ulaze Špiro Cokarić, Ivan Buljan, Mario Sopta, Andras Varadi, Igor Škorić, Berislav Šilić, Radoslav Knežić i Ivo Milin; a neizvjesnost lijeve strane ostaje čekati slijedeće jutro.

U L2 od turnira se oprašta prvi nositelj. Ivan Roso igra bez pogreške i sa 7:3 prolazi u LQ. Roso ko navijen završava i svoje i tuđe, govorka se da je prvu kuglu falija na 6:1. Teško za povjerovat, al svjedoci tvrde da je istina. Ipak u LQ ga spreman čeka Tomislav Pilj. Tomislav ponavlja Ivanovu izvedbu iz prethodnog kola i sa 7:2 ulazi u osminu finala. U LQ fazi jako dobro se snalazi i Dražen Šaškor koji za ulazak u zadnjih 16 pobjeđuje Maria Dražića (7:5). Dražiću nažalost ovi put nije pomogla ni već poznata “najava preokreta”, s druge strane pod shot clockom, Šaškor izvrsno završava vrlo teški lineup u zadnjoj partiji i zasluženo prolazi dalje.

Osmina finala oslikava trenutnu formu igrača. Najlakše prolazi Knežić – u dominantnoj izvedbi, protivniku Dejanu Maturi dozvoljava upis samo jednog boda. Uvjerljiv je i Jere Puljić. Junior iz Drniša postaje konkretan i neugodan protivnik, a isto je osjetio i Ivo Milin. Kao i Rogošić prije njega, ni Ivo ne nalazi način da “ohladi” mladog Puljića, pa Jere sa 8:4 prolazi u četvrtfinale. Najteži meč u ovoj fazi odigrali su Berislav Šilić i Dražen Šaškor. Bere nije očekivao ovako raspoloženog Dražena. Dražen prvi i dolazi na “hill”, ali Bere skuplja zadnje atome snage i uspijeva doći do preokreta (8:7).

Varadi za polufinale u neizvjesnom meču pobjeđuje Vedrana Gracina (8:6), Žaja je u istoj fazi bolji od Cokarića (8:5), Igor Škorić prolazi Šilića (8:5), a Rade zaustavlja mladog Puljića (8:5).

Oba polufinala neizvjesna su do samog kraja. Varadi protiv Žaje dva puta odlazi u prednost od dva boda, ali Žaja oba puta nadoknađuje. Ipak, na 6:6 Žaja nakon promašene kugle nesretno ubacuje osmicu i gubi partiju, a u slijedećoj nakon “suhog brejka” Varadi čisti stol i prolazi u finale.

Knežić i Škorić igraju meč na nož. U stalnoj neizvjesnosti rezultat odlazi na “hill”. Dvije kugle do kraja Škorić radi faul. Pod prismotrom suca ne stavlja dovoljno snage u udarac, kugla dolazi na prag rupe, ali staje bez kontakta sa martinelom. Knežić iskorištava ovu veliku prednost, sprema kugle iz svoje grupe, pa zabija osmicu za ulaz u finale. Komentari nakon susreta su hvalili Radinu snalažljivost da pozove suca na ne pre sumljivom udarcu i time uznemiri Škorića, što je i uspijelo u potpunosti i po samom priznanju Škorića.

Andras bolje otvara finale i ostvaruje prednost 3:1. Rade se naravno ne predaje, nego osjeća da ovaj turnir još nije “usvojio” pobjednika, pa pojačava igru, osvaja slijedeće četiri partije i vraća se u finale. Varadijeva čvrsta igra i mali broj neprisiljenih pogrešaka bili su dovoljni do finalnog meča, ali sada stavljeni na test ne podnose teret Knežićeve motivacije. U minusu 5:7 Andras razbija, a niti jedna kugla ne nalazi rupu. Sada Rade pokazuje najbolje, pa bez greške rješava zahtjevnu grupu punih kugli i zabija osmicu za pobjedu.

Čestitke Knežiću na osvojenom 3. turniru 2.HBL – regija Jug. Pokazao je bolju formu i mirniju ruku od ostalih natjecatelja, te se upisao u osvajače ovog turnira.

Svaka Čast!!!!

Suma sumarum priče….puno natjecatelja, malo stolova…sve u svemu bilo je OK, igrači su bili super ka i svaki put u zadnje vrijeme….disciplina čini se da je mnoge iznenadila s obzirom da su se osmice vadile i vraćale na spot nakon slučajnog ubačaja, da je za neke misterija slaganje kutnih kugli u trokutu uz još poneku finesu…al rastemo i napredujemo to je sigurno.

Sljedeća runda je već 24.02., tako da se vidimo vrlo brzo, na drugom mjestu nadam se u istom raspoloženju.

 

Popis prijavljenih igrača – cuescore.com

Treći turnir 2. HBL u sezoni 2017/18. za regiju JUG održati će se za vikend 03. i 04. veljače 2018. godine u prostorijama BK “Zeus” Kaštel Kambelovac. Turnir započinje u subotu ujutro, a satnica će se znati nakon izvlačenja ždrijeba. Na turniru će se igrati disciplina osmica (8-Ball).

Pravo nastupa na turniru imaju svi natjecatelji koji se ne natječu u 1. HBL, te je otvoren za prijavu za sve kategorije. Prijavu za nastup na natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji dostavlja matični klub (skupno za sve natjecatelje). Prijava se dostavlja organizatoru u pisanom obliku na e-mail adresu jug@biljar.hr (zadnji rok za prijavu je četvrtak 01. veljače 2018. do 20:00 sati). Prijava mora sadržavati ime i prezime natjecatelja, godinu rođenja, klub za koji natjecatelj nastupa, naziv i kategoriju natjecanja.
Natjecatelj može otkazati nastup na turniru do 24 sata prije početka natjecanja (petak 02. veljače 2018. do 10:00 sati). Nakon tog roka natjecatelj može otkazati nastup samo uz liječničku potvrdu, a u protivnom podliježe kazni. Nakon roka za prijavu i prije roka za odjavu klub je dužan na web stranici saveza saznati sve obavijesti o natjecanju (ili telefonom kontaktirati organizatora i primiti na znanje sve obavijesti o natjecanju). U slučaju nepropisne odjave natjecatelj podliježe sankcijama koje su navedene u Stegovnom Pravilniku HBS-a. Nepravovremeno odjavljeni natjecatelji ne dobivaju bodove za taj turnir. Uplata kotizacije moguća je gotovinom prije početka turnira.

Ždrijeb turnira biti će obavljen u petak do 16:00 sati, a objavit će se na web stranicama Saveza isti dan u večernjim satima.

Obveze:
Molimo sve igrače da se informiraju kod svojih klupskih predstavnika o licencama, liječničkom pregledu i pristupnicama koji su potrebni za nastupanje na turnirima. Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite se na službeni e-mail saveza. Podsjećam sve predstavnike klubova da svi prijavljeni igrači moraju imati uredno riješene papire za natjecateljsku sezonu jer u protivnom neće moći nastupiti na turniru. Molimo igrače da pola sata prije svog susreta budu u prostoru za natjecanje. Takoder, molimo igrače da se pridržavaju pravila dress code-a te ostalih pravila određenih pravilnikom natjecanja, jer u protivnom neće moći nastupiti na turniru. Molimo sve da pročitaju Sportski pravilnik HBS-a, kao i ostale dokumente za 2017/18. sezonu.