Pool – 1. Liga – V. Croatia Cup – sažetak

Rezultati-1-liga

Prošlog vikenda, 28.-29.01.2017., odigran je peti i posljednji Croatia Cup ove sezone.

Prije početka turnira malo toga je bilo utvrđeno. Za popunu reprezentacije čekalo se do završetka polufinala, a za ukupnog pobjednika sezone i sam finalni meč. Isto se događalo i na dnu tablice. Pet igrača borilo se (što igrom, što matematikom) izaći iznad 19.-te pozicije na tablici i time osigurati ostanak u prvoj ligi.

Božo Primić nakon suverene pobjede nad Vladimirom Škvorcom, a onda teškog poraza od Ivice Putnika dolazi u prvo kolo repassagea gdje ga čeka Ante Šola, direktni konkurent za ostanak u ligi. U tijesnom meču rezultatom 9:7 Šola izlazi kao pobjednik, dolazi na 10 bodova minusa u odnosu na Božu i stavlja se u šansu za ostanak.
Na njegovu žalost u drugom kolu repassagea nailazi na raspoloženog Morića. Morić je nakon lošeg starta protiv Tomislava Suhaneka, u prvom kolu repassagea dobio triler meč protiv Vedrana Vunjaka rezultatom 9:8, a stvoreni zalet prenio u slijedeći meč za koji Šola nije imao riješenje. Na kraju turnira Primiću ostaje 10 bodova prednosti ispred Šole i Ivana Prusca, te sjeda na 17. poziciju u sigurnost prve lige.
Prusac je odigrao solidan turnir, te se finalom repassagea doveo u bodovno poravnanje sa Šolom. Kako se u ovom slučaju gleda najbolji rezultat sezone (i to prvi najbolji, pa po potrebi drugi najbolji, pa treći) ni ovaj model nije odlučio tko od njih dvojice zauzima 18. poziciju, jer oba imaju identična tri najjača rezultata ove sezone. U ovoj situaciji 18. pozicija pripada igraču koji se bolje plasirao na kraju prethodne sezone, a to je Ivan Prusac, dok će Šola put nazad u prvu ligu morati tražiti kroz kvalifikacijski turnir.

Osim Ante Šole u kvalifikacijski turnir odlaze 20. Krešo Kralj i 21. Tomislav Suhanek.
Prvu ligu napustili su Ivo Milin, Filip Bermanec i Ivica Medunić.

QF

Za tri mjesta u reprezentaciji pretendirala je prva četvorka – Roberto Bartol, Marko Lišnić, Tomislav Šušić i Ivica Putnik. Po desnoj strani u četvrtfinale bez većih problema prošli su Roberto i Šušić.

Ivica je u osmini finala igrao protiv raspoloženog Jordana Sobina koji je do samog kraja držao meč u poravnanju i neizvjesnosti. Na 8:8 odigrava “safe” na petici, ali u istom udarcu nesretno ulazi šestica i ostaje u taktički podređenoj poziciji. Ivica iskorištava prvu otvorenu priliku i prelazi preko linije.
Nakon jakog otvornog meča protiv Michela, Lišnić sve iznenađuje lošom igrom protiv Željka Dozana. Dozan svjestan svoje prilike igra čvrsto i pažljivo, koristi Lišnićeve pogreške i rezultatom 9:7 prolazi u četvrtfinale, a Lišnića šalje u finale repassagea. Tamo ga dočekuje Morić koji isto kao i Dozan osjeti Markovu nesigurnost, polako i pažljivo gradi partije, te prolazi sa rezultatom 9:5.

U nedjelju Šušić za polufinale lako prolazi Sobina sa 11:3. Putnik protiv Medunića na samom početku meča gradi veliku rezultatsku prednost koju mirno održava do kraja i prolazi u polufinale sa 11:7. Dozanu iz finala repassagea dolazi Borna Vukojević. Željko nastavlja sa čvrstom igrom koju je demonstrirao u subotu i drži se u rezultatskoj prednosti. Borna ipak uspijeva savladati svoju nervozu u drugoj trećini meča hvata priključak. Meč odlazi do samog kraja i na 10:10 Borna stavlja “safe” na tri kugle do kraja. Željko skače, nalazi šesticu, ali bijela nesretno upada u rupu. Vukojević završava tri lagane kugle i prolazi u polufinale. Zadnji četvrtfinalni meč igraju Ante Morić i Roberto Bartol. Tonči igra koncentrirano, iskorištava Robertove pogreške i gradi rezultatsku prednost. Roberto se kao i Vukojević oporavlja u drugoj trećini meča, sustiže Morića, dolazi na hill-hill i pobjeđuje sa 11:10.

SF

Prije polufinala znalo se da su Šušić i Roberto Bartol osigurali mjesta u reprezentaciji. Treće mjesto ovisilo je o polufinalnom meču između Ivice Putnika i Roberta Bartola. Pobjedom Ivica osigurava sebi mjesto, a u slučaju poraza u reprezentaciju ulazi Marko Lišnić.

Bartol ulazi u meč sa puno žestine i za razliku od četvrtfinala protiv Morića igra precizno sa puno manje pogrešaka. Ivica također igra čvrsto, ali sa slabijim “brake” učinkom. Roberto dolazi u veliku rezultatsku prednost od 8:3. Mnogi bi u ovakvoj situaciji klonuli duhom, ali Ivica izgleda staloženo i strpljivo… Roberta na prvoj slijedećoj pogrešci hvata nervoza, a Ivica uočava svoju priliku i preuzima kontrolu nad igrom. Strpljivo gradi partije, sustiže rezultat, te pobjeđuje sa 11:9. Vrhunskim preokretom koji će se prepričavati još dugo vremena Ivica si je osigurao mjesto u reprezentaciji. Kada se uzme u obzir da je to učinio sa jednim turnirom manje od ostalih pretendenata jasno je da je Ivica u vrhunskoj formi. Čestitamo!

U drugom polufinalu po drugi put u turniru susreću se Tomislav Šušić i Borna Vukojević. U osmini finala Šušić je glatko pobijedio sa 9:3. Borna je odlučio ovaj puta puno bolje testirati Tomislava. Nakon inicijalne izjednačenosti Vukojević odlazi na 6:3. Ipak malo nesreće na stolu lomi Borninu koncentraciju. Šušić preuzima dominaciju na stolu te izlazi sa 11:7.

Final

Da finale između Šušića i Putnika, nakon dosadašnjih mečeva koji su svi o nečemu odlučivali, ne izgubi na draži pobrinula se činjenica da ukupni pobjednik Croatia Cupa za sezonu 2016/2017 ovisi o ishodu finalnog meča. Šušić sa pobjedom postaje i ukupni pobjednik, a u slučaju poraza titula ukupnog pobjednika ide Robertu Bartolu.

Tomislav je u finale ušao iznimno usredotočen. S druge strane Ivica je bio opušteniji i već poprilično zadovoljan rezultatom iz polufinala. Šušić stvara rezultatsku prednost. Ivica igra čvrsto, ali Šušić konkretnijim razbijanjem stvara puno više prilika te odlazi na 10:5. Tomislavu je na ovom rezultatu pri laganoj “osam na devet” poziciji, “kick” na osmici odgodio pobjedu, ali već u slijedećoj partiji Šušić završava i pobjeđuje sa 11:6.

Tomislav Šušić je ukupni pobjednik Croatia Cupa za sezonu 2016/2017!!!

Čestitamo!!!
Čestitke još jednom i Robertu Bartolu i Ivici Putniku za izborena mjesta u reprezentaciji, te se radujemo njihovim reprezentativnim nastupima.

Pregled turnira – ždrijeb i rang lista.