Pool – 1. Liga – I. Croatia Cup – sažetak

13497599_1114870235219010_5463778491046906202_o

1. Liga – Turnir A kategorije – najava

Nakon Regionalnog natjecanja (2. Liga) biljarska pool sezona nastavlja turnirom A kategorije, odnosno turnirom 1. Lige. Turniri A kategorije su natjecanja organizirana na nivou države. U sezoni se održava pet turnira podnazivom Croatia Cup.

U Osijeku 18. i 19. lipnja 2016. godine pod organizacijom HBS-a održan je prvi turnir sezone Cro Cup-a, tj. najbolja 24 hrvatska igrača biljara. Domaćin turnira bio je osječki Plan B, a igrala se disciplina “9 ball”. Odaziv je u startu ožalostio prisutne kolege i domaćina.

13443301_1114869945219039_8002753165761274027_o

No, vratimo se zvijezdama koje su odigrale turnir. U prvom danu turnira kao vrlo ozbiljan kandidat za visok plasman pokazao se Tomislav Rahle iz BK Shooters koji je, pobjedom nad prekaljenim bivšim reprezentativcom Božom Primićem iz BK Desetka te nakon toga vrlo dobrom igrom i tijesnim porazom protiv prošlogodišnjeg prvaka Marka Lišnića iz domaćinskog Plana B, pokazao da će biti tvrd orah svima tijekom sezone. Sljedeći kojeg treba izdvojiti je junior Domagoj Lončarek iz 8 Ball-a koji je u prvom kolu pokazao odličnu igru protiv Ivice Putnika iz BK Mosconi te ga je samo korak dijelio od velikog iznenađenja. Mladi Lončarek uskoro odlazi na Europsko prvenstvo za juniore i veoma veseli pokazani napredak i dobra forma. No, prva zvijezda dana i igrač koji je najviše impresionirao publiku je definitivno Roberto Bartol iz BK Metropolis. U dva odigrana meča protivnicima je prepustio samo jednu partiju te je ekspresno završavao svoje mečeve pobjedama 9:0 i 9:1 za 43 minute.

Od zanimljivih i neizvjesnih mečeva treba još izdvojiti meč Michela Bartola iz BK Metropolisa protiv Ivice Putnika, pobjeda Ante Morića iz 8 Ball-a protiv prošlogodišnjeg viceprvaka Vedrana Vunjka iz Plana B, domaćinski derbi i pobjeda Marka Lišnića protiv Borne Vukojevića, svi na desnoj strani ždrijeba. Zatim meč Vedrana Vunjka protiv Bože Primića i dvoboj Michela Bartola i Bože Primića na lijevoj strani ždrijeba.

Nakon subotnjeg players party-a, u nedjelju je nastupilo 8 najboljih igrača. I prije početka mečeva, bilo je vrlo neizvjesno obzirom da su trojca od osmorice kasnili na mečeve te su ih dijelile doslovno sekunde od disciplinskih mjera. No, iskusni kakvi jesu pojavili su se na vrijeme pa su i mečevi mogli krenuti, iako bez zagrijavanja za neke. Roberto Bartol je nastavio idilu od prethodnog dana i za samo 58 minuta i rezultatom 11:0 pobijedio je Tomislava Rahlea koji očigledno nije dobro podnio subotnji večer. Vrlo neizvjestan meč odigrali su Tomislav Šušić iz BK Desetka protiv Michela Bartola. Šušić je u startu meča vrlo dobro krenuo, međutim na pola meča mu je otpala kapica s break štapa te mu unijela nervozu što je Bartol iskoristio i nakon početnog vodstva Šušića 8:3 uspio ga sustići na 9:9. Ipak nedovoljno jer Šušić s dvije izvrsne partije uspijeva proći u polufinale turnira. Ivica Putnik i Marko Lišnić iako ne pokazujući neku savršenu formu, rutinerski su pobijedili svoje protivnike i sačuvali snagu za polufinalne mečeve.

Polufinalni susreti donijeli su dobru igru Putnika za pobjedu protiv Lišnića te izvrsni nastup Šušića protiv, do tada prve zvijezde turnira, Roberta Bartola. Poslastica turnira je definitivno bio finalni meč gdje su snagu odmjerili Ivica “Unpredictable” Putnik i Tomislav “Pajdo” Šušić. Od samog starta osjećala se izrazita napetost te želja obojice da ponesu laskavu titulu pobjednika prvog turnira sezone i vodećeg na ukupnoj ljestvici. Izmjenjivali se se čas odličnom igrom čas neshvatljivim greškama, nervozni i napeti taman koliko je potrebno do samog kraja gdje pri rezultatu 10:10 Šušić ne završava vrlo izglednu partiju i faulom na tri kugle do kraja doslovno poklanja meč Putniku koji to koristi i osvaja prvi CRO CUP sezone.

Čestitke Ivici Putniku iz BK Mosconi koji je pokazao da je br. 1 i kad nije u savršenoj formi. Svojim iskustvom i rutinom uvijek nekako dođe do cilja i to je kvaliteta koji rijetki imaju.

Tako smo nakon dva paklena dana dobili i pobjednika… prvo mjesto na turniru osvojio je Ivica “Unpredictable” Putnik iz BK Mosconi, drugo mjesto na turniru osvojio je Tomislav “Pajdo” Šušić iz BK Desetka dok su treće mjesto i najmanji pehar odnijeli Marko “Pljuga” Lišnić iz Plana B i Roberto “Zvirko” Bartol iz BK Metropolis.

No pobjednici nisu samo oni, pobjednici su i Božo “trošim 10 litara” Primić i Tomislav “Suvi” Suhanek koji su svaki na svoj način omastili brk te će im osječka epizoda sigurno ostati u lijepom sjećanju. Pobjednici su i svi igrači koji su nastupili na turniru pokazujući primjer svima svojim ponašanjem. Poštivanje suca i protivnika je bilo na vrlo visokoj razini. Da, čak su i majice bile svima u hlačama. I ne, nije se pušilo na time-outu. Alkohola je doduše bilo, ali samo na subotnjem party-u… Hvala im za sve ono što se ne može napisati javno, ali ih je zato sve svrstalo u pobjednike iako je samo prva četvorka odnijela pehare.

Za kraj zahvale organizatora idu osječkom Planu B koji su naravno, kao i uvijek odlični domaćini, hvala obitelji Lišnić na gostoprimstvu, hvala i svim osječkim prijateljima koji su primili biljarsku karavanu kao svoje. Hvala i Zvonku Tetecu koji je radio za savez te je fotografijama ovjekovječio ovaj događaj.

Ima i onih koji su zaslužili kritke naravno….no, nećemo o njima jer oni ipak nisu prisustvovali te ovaj put nisu zaslužili pažnju.

U nastavku pogledajte ždrijeb turnira i rang listu nakon prvog turnira sezone.

Sljedeća runda je na jesen, vjerojatno u Splitu. Do tada sportski pozdrav svim ljubiteljima biljara.