IZVJEŠTAJ S 5. CIKLUSA HSL LIGE

GP2 studeni

Posljednji ciklus HSL lige prije Prvenstva Hrvatske održan je tijekom dva vikenda u Snooker klubu The Nugget Zagreb.

Na rasporedu su najprije bili najbolji hrvatski igrači snookera, koji su odlučivali o pobjedniku 5. Grand Prix turnira u sezoni 2018/2019.

U dosadašnjem tijeku sezone vrlo česta pojava bilo je ispadanje najmanje jednog, ako ne i više nositelja već u grupnoj fazi natjecanja, no, ovaj put to se nije dogodilo. Svih osam je bez većih problema dosegnulo osminu finala, a samo Goran Puškaš (Mr.Q) nije bio pobjednik svoje grupe, već je to mjesto pripalo vrlo inspiriranom Ninu Reskušiću (POT).

Kvartet Filip Bermanec, Tin Venos (oba Mr.Q), Imran Ayaz Khan i Jan Jelenić ( oba POT) uvjerljivo je stigao u nedjeljno četvrtfinale, a isto je pošlo za rukom i jednom od ugodnih iznenađenja ovog turnira, Marijanu Marjanoviću (POT), koji je iznenađujuće lako i brzo svladao dotad neprikosnovenog Reskušića. Aleksandar Vučetić je nakon dosta neizvjesnosti pobijedio klupskog kolegu Filipa Šebeka (oba Nugget), a sličnog je trajanja bio i meč u kojem je Antonijo Bezmalinović (POT) pobijedio Alexandera Sabljaka (Nugget).

Najveću neizvjesnost pružio je meč između Kristijana Draganića (Metropolis) i Saše Novaka (Mr.Q), budući da je odlučen tek na posljednjim kuglama u decideru, a umješniji je bio mladi as te se kao posljednji plasirao među osmoricu najboljih.

Ždrijeb je odmah u četvrtfinalu donio dva ‘standardna’ meča završnica turnira HSL lige posljednjih sezona i u oba je došlo do iznenađenja. Najprije je Ayaz Khan s maksimalnih 3:0 dobio Venosa, a potom je i Jelenić svladao trenutno prvoplasiranog na HSL rang listi, Bermanca, s 3:1.

Na drugoj strani ždrijeba, Bezmalinović je s 3:1 pobijedio klupskog kolegu Marjanovića, a novu dramu je priredio Draganić, koji je okrenuo 0:2 protiv Vučetića i, kao i Bezmalinović, ušao u svoje prvo polufinale na Grand Prixu.

U međusobnom dvoboju i borbi za finale slijedilo je novo iznenađenje jer je Bezmalinović nakon nekoliko vanserijskih kombinacija i hrabrih odluka dobio meč rezultatom 3:1 i svladao pomalo iscrpljenog protivnika. Ayaz Khan vjerojatno nije imao problema s umorom, ali, niti to nije spriječilo Jelenića da ga s maksimalnih 3:0 otpravi u gledalište.

Finale je bilo relativno kratko, razlika u kvaliteti je od prvih kugli došla do izražaja i pobjednik je bio poprilično izvjestan od samog početka te Jelenić dolazi do svog prvog ovosezonskog naslova i povratka među četiri najbolja igrača na HSL rang listi, a Bezmalinović također može biti iznimno zadovoljan ostvarenim ulaskom u finale te velikim bodovnim skokom i ulaskom u top 10.


Na 5. Challenge turniru, nastupilo je 15 igrača, koji su tražili svoj put ka Grand Prixu u šestom ciklusu.

Po uzoru na svoje kolege s Grand Prixa i na ovom turniru je svih pet nositelja (Herman, Grbić i Repanić (svi Nugget), Pilipović i Bosnar (oba POT)) prošlo u eliminacijsku fazu natjecanja.


Četvrtfinala nisu ponudila preveliku neizvjesnost i o ulasku u finale su odlučivali parovi Hojan (POT) i Repanić (Nugget) te Herman (Nugget) i Vlahov (Mr.Q).

I dok Vlahov nije imao previše izgleda protiv raspoloženog protivnika, drugi meč, koji je trajao četiri i po sata, bio je iznimno dramatičan i pobjednik se nije znao do samog kraja. Na kraju Repanić može žaliti za brojnim prilikama koje je imao tijekom odlučujućih trenutaka u sva tri framea koja su mu mogla donijeti finale te smo u večernjim satima svjedočili reprizi meča grupne faze natjecanja.

Odlučujućim se pokazao prvi frame, u kojem je Herman vodstvo držao do samog kraja, no, na kraju nije uspio zadržati mirnoću, što je vjerojatno utjecalo i na nešto brži tijek drugog, na kraju će se pokazati i odlučujućeg framea te je Hojan stigao do naslova pobjednika, a obojica su ovim lijepim uspjehom osigurali nastup na prvom sljedećem Grand Prix turniru u rujnu.


Slijedi mjesec dana aktivnog odmora za sve igrače snookera, a potom nas na istom mjestu u Snooker klubu The Nugget Zagreb, očekuje najvažniji turnir, Prvenstvo Hrvatske u snookeru u pojedinačnoj konkurenciji, gdje naslov prošlogodišnjeg pobjednika brani Filip Bermanec.

Marko Rkman