Filip Bermanec pobjednik 5. Grand Prixa uz break od 131!

Pobjednik Filip Bermanec

Netom završeni Grand Prix, održan u Snooker klubu The Nugget Zagreb, ispunio je sva naša očekivanja i želje. Dobili smo pregršt krajnje neizvjesnih mečeva, nekoliko iznenađujućih rezultata, dramatične završnice i novi rekord za povijest.

Grupna faza natjecanja nije predstavljala preveliku prepreku za većinu nositelja i svi osim Vučetića su neokrznuti prošli u eliminacijski dio, iako su do posljednjih kugli opasno živjeli Šturbek i Bermanec. Do četvrtfinala su najuvjerljivije stigli Jelenić, Ayaz Khan, Lepesić i Polanec (svi s maksimalnim 3:0 pobjedama), a Bermanec i Puškaš su do istog cilja stigli uz gubitak jednog framea. Najneizvjesniji meč su odigrali Herman i Topić. Iako je sve ukazivalo da će potonji lako uknjižiti pobjedu, nakon njegovog vodstva od 2:0 došlo je do totalnog preokreta i na kraju je Herman bio smireniji i uspio slomiti svog mladog suparnika i poput Alena Rašana na 4. GP turniru s liste čekanja prodrijeti čak do četvrtfinala. No, na putu do potpunog ponavljanja Rašanovog ostvarenja, ispriječio se još jedan mladić, hrvatski reprezentativac Luka Lepesić, koji je ekspresno prošao u polufinale, a jednakom brzinom je to uspjelo i Ayazu Khanu protiv Puškaša.

Veliku borbu su vodili Novak i pobjednik CH-04, Polanec, a na kraju je iskusniji i pribraniji Novak iščupao četvrti frame i spriječio odlazak u decider u kojem bi sve bilo moguće. No, decider smo dobili na stolu broj 1 u najintrigantnijem od svih četvrtfinalnih mečeva, u dvoboju između vodećeg igrača HSL-a, Jana Jelenića i flambojantnog Filipa Bermanca. Bermanec je bolje ušao u meč i ‘dalekometnom paljbom’ osvojio prvi frame, a na sličan način je došao i do drugog. Tada slijedi povratak mladog Puljanina, koji ostvaruje i sjajan break od 87 bodova (svega bod manje od Bermančevih 88 u ranijoj fazi natjecanja) i ulazimo u odlučujući frame. U njemu su obojica igrača imala nekoliko, za njih, nekarakterističnih promašaja, a na kraju je više strpljenja i preciznosti imao Bermanec i to mu je donijelo polufinale, istovremeno ostavivši Jelenića bez trofeja nakon dugo vremena.

Takav rasplet kao da mu je dao dodatni podstrek te je u sklopu svojeg puta ka finalu u drugom frameu polufinala protiv Lepesića počeo nizati kuglu za kuglom i  nakon što je ubacio i posljednju, semafor se  zaustavio na nevjerojatnih 131!

Naravno, riječ je o apsolutnom rekordu otkad se igraju službeni mečevi u Hrvatskoj i time je još jednom svima dokazao da je u izbivanju Tina Venosa, trenutno naš najbolji breakbuilder, barem kad je riječ o breakovima većim od 80 bodova. A, kada smo kod njih, svakako vrijedi spomenuti da je ovo prvi turnir otkad se održavaju natjecanja HSL lige na kojem su ostvarena čak četiri breaka od 80+ bodova. Uz spomenute breakove Filipa Bermanca (131,88) i Jana Jelenića (87), isto je pošlo za rukom i Saši Novaku (80) u drugom polufinalu protiv Ayaza Khana (3:1) i ovakva ostvarenja nas doista mogu izuzetno veseliti i svima dati podstrek za daljnja ulaganja u razvoj snookera u Hrvatskoj.

 

Finala Grand Prix turnira nam često donesu prave drame, no jučer to nije bio slučaj, budući da je Bermanec pomalo neočekivano lako svladao Novaka (koji ga je u grupnoj fazi natjecanja dobio jednako uvjerljivo) i time zaokružio ovaj iznimno kvalitetan turnir svojom drugom titulom ove sezone.

Borba za vrh je sada u potpunosti neizvjesna, bodovna razlika između Jelenića, Bermanca i Ayaza Khana je petstotinjak bodova, a krupnim koracima naprijed grabi i finalist Saša Novak, koji do kraja sezone može samo povećati bodovni zbroj na svom kontu jer prošle sezone nije nastupao sve do finalnog turnira.

 

Marko Rkman