EC Youth – Ivan osvaja drugu broncu za Hrvatsku

0005

U disciplini 10-ball na Europskom prvenstvu za juniore Ivan Galić donio je Hrvatskoj još jednu broncu.

Prva tri kola Ivan prolazi glatko i sa pobjedama 6:3 protiv francuza Vilches-Parda, 6:2 protiv šveđanina Viitanena i 6:1 protiv ukrainca Lialina ulazi u osminu finala. Tu počinje pravi test jer ga na drugoj strani stola čeka juniorska zvijezda i jedan od najboljih mladih igrača Europe, Sanjin Pehlivanović iz Bosne i Hercegovine. Od samog početka vidjelo sa da Sanjinu nedostaje onaj ubojiti nagon koji ga je doveo u sam vrh Europe. Ivan od početka koristi nervozu svog protivnika i nemilosrdno kažnjava Sanjinov manjak fokusa. U prvom dijelu meča Ivan čvrsto drži partiju prednosti i odbija sve pokušaje preokreta. Pri rezultatu 4:4 Sanjin osvaja partiju i ipak odlazi u prednost. Većina igrača kojima Sanjo okrene rezultat klone duhom i rijetko se vrate, ali Ivana nije znimao takav scenarij. Ruka ostaje opuštena, glava mirna, Ivan daje najbolju formu kada je najpotrebnije i osvaja ovaj triller meč sa rezultatom 6:5. Ovo je sigurno i najveća Ivanova pobjeda u njegovoj tek započetoj biljarskoj karijeri.

U četvrtfinalu na stol mu dolazi danac Christoffer Lentz. Ivan odlično otvara meč i brzo dolazi u vodstvo 3:0. Lentz odlazi na time-out i vraća se oporavljen. Počinje sa puno boljom igrom, koristi neke Ivanove greške i preokreće rezultat na 3:5. Kako ovaj meč odlučuje o medalji Ivana nije zanimalo 5 mjesto. Već je imao jedno iz ranije discipline i ovaj put vidio je samo medalju. Danac griješi za pobjedu, a Ivan vraća inerciju meča na svoju stranu. Za 5:5 završava neuspješan brejk protivnika, te u slijedećoj partiji razbija, izlazi iz “štapa” i osigurava medalju. Ovakav pristup je odlika najvećih igrača i sigurni smo da će u budućnosti Hrvatska imati vrhunskog predstavnika na međunarodnim juniorskim natjecanjima.

Polufinalni meč protiv rusa Shkudova mogao je otići na bilo koju stranu. Ivan je kontrolirao meč od početka, ali rus se iskusno držao na bod razlike. Kod rezultata 4:4 rus pokazuje stabilniju igru, uzima slijedeće dvije partije i ulazi u finale. Shkudov u nastavku osvaja i zlatnu medalju.

Još jednom veliko bravo Ivane!

Domagoj i Ante došli su do zadnja 32, no rusi nisu dali dalje. Ante je za osminu finala izgubio težak i izjednačen meč od Ilie Nekleenova. Ante je čak i prvi bio na hillu, ali ruske reprezentativce krasi hladnokrvnost i Ilia ipak nadoknađuje partiju zaostatka i pobjeđuje meč. Domagoj u ovoj disciplini pokazuje prve naznake forme iako još uvijek na . U svom meču za osminu finala imao je veliko vodstvo (4:1 i 5:3) protiv Antona Pliska, ali ni njegov rus ne gubi glavu, te okreće meč u svoju korist 5:7. Lukini rezultati ostali su u pozadini, ali Luka je imao samo jedan posao – upoznavanje sa međunarodnim natjecanjima i to će imati svoj efekt u nadolazećim europskim prvenstvima.

Nakon odigrane discipline postalo je jasno da medalja na straightu nije bila slučajnost, te da su hrvatski juniori pretendenti za medalje u svim disciplinama.

Čestitamo i Aleksi Pecelju koji je za Srbiju u ovoj disciplini osvojio srebrnu medalju. Bravo Aleksa!

Slijedeći na redu su 8ball i timsko.

Do skorog pisanja!